Friday, November 29, 2013

HIDUP & RODA



Adakalanya cahaya yang paling terang datangnya dari kegelapan.


"Kau pekebenda yang orang azan, buat aci dress up semata gig?" Gigi dah tak cecah geraham.

"Dah nak start wei." Rambut dah siap kena spank.

"Mati tengah terkinja tu berdaulat sangat.." Sejadah dah mengadap kiblat.

Senyum dibibir mati. 'Sentap.' Langkah yang menghala ke tandas dah bertukar arah. Kata hati, 'aku buat' automatik sepi....

"Instead of 'mengajak' than 'menghambur' ada beza. Resolusi yang sama; hasil yang berbeza. Sangat."

****
"Ahad nanti jangan lupa."

Senyum. Angguk. Tangan berjabat. "Assalamuallaikum."

'Dulu, pantang dengar gig; gigih je membatalkan semua agenda sebab minat giler. Sekarang, even penat giler..dengan study+part time, kena usaha jugak Dib.. Usaha bagi minat benda benda yang mendekatkan dengan DIA. Hidayah DIA tak datang berulang kali dah.' Pujuk hati.

Kaki dinoktah. Tubuh buat u-turn. 'Disini ku temui hidup. Dirumah Mulia Mu Ya Allah..moga permulaan ini menuntun pengakhiran yang didamba hati hati yang dekat dengan Mu. Disisi Mu, aku kembali..' Konkrit kaku yang tersergam indah, mengundang getar saat mata memandang. Hanya DIA yang tahu..

------
"Wei jalan pakai mata ke kaki?!"

"Maaf bro.." Helmet yang dah bergolek dikutip. "Tak sengaja br..." Mata terbuka luas. "Fiq?" Jasad yang serabai dengan rambut yang dah tak terletak dengan hidung yang berair dipandang konpius.

"Kau sape?" Helmet ditarik rakus dari tangan mamat yang ber-T hitam dengan jeans yang dah tercengang.

"Dib.." Tangan dihulur. "Adib..ex-rumate kau.."

Helmet menghempap lantai. "Ka..u.."
-----

-People change by time; certainly with HIS bless-.
©Dazz