Wednesday, January 30, 2013

D.O.N.G.E.N.G




Hidup ini bukan kisah dongeng~©Dazz 


PART 1

"In"
Kepala tegak.
"In!"
Jam loceng hitam dihujung sudut meja dikerling. 'Arghh..perhambaan bermula. Sigh~' Earphone ditelinga ditarik melurut ke bahu. Kerusi ditolak ke belakang.
"Tengah praktik deaf and dumb?"
Mata bulat. 'Hoh; tak menyempat betul!'
"Along dah nak gerak ni."
'Yeah. Pergi je la.'
"Ibu pesan tolong basuh baju bilik Ir ngan Opie."
Diam.
"Uid! Dengar idak. Ka da betul-betul jadi deaf nih?" Muka In dirapati. Gaya habis concern.
'Hek eleh bro ni!' "Iyeyhh.."
Sengih. "Chow."
Pintu kayu yang tertutup dipandang kosong. 'Haip!' Pelipis digaru. Speks yang melurut ke batang hidung ditolak betul letak. 'Adakah ini menunjukkan unsur-unsur minyak sedang menyelubungi wajahku? Oh! Perlu la kau nak fikir masalah muka berminyak tetime cengini duhai diri kan..' Kerusi ditolak ke belakang.
"Apesal plak!"
"Apesal pe? Aku kang abang!"
Rahang mulut spontan ternganga luas. 'Uh adakah ini cobaan atau aku diselubungi indahnya sebuah mimpi?'
"Kau jahat la bang Ir!" Bantal empat segi sebesar pemeluk terbang di awangan; tepat mendarat di pasu import ibu.
'Oh damn!'Nafas terhenti. Mata terkatup rapat. 'Duhai incik sabau tolonglah peluk daku..'
Suasana hening. 
Opie kaku tak bernyawa. 'Eh betol ke aku yang baling?'
Kelopak mata perlahan terbuka. "Dah? Tak nak sambung?"
Dua kepala serentak kalih ke arah In yang tercegat dengan senyuman yang bergayut dibibir.
"Bang Ir yang mula!"
"Hape pulak! Kau yang baling benda alah tu!"
Mata bertembung mata. Nafas naik turun.
'Eh-eh bebudak ni; kalaulah opposite jantina nih aku kahwinkan jer!'
"Shut-up your mouth."
Liur ditelan. 'Ok. Kak In not in joking mode.'
"Apesal? Selena Gomez reject Opie pilih Ir?"
Kepala yang menunduk dah separa mencium lantai.
"Opie."
Kepala tegak. "Iye?"
"Call Ibu. Tell her what you're doing with her vase."
"Hah?" Terlopong. 'Giler hape Kak In ni?'
" I'm not crazy yet. But you're driving me crazy."
"Ok." Kaki laju melangkah.
"One more thing."
Badan dipusing.
"Clean your mess."
'Uhh..'
Langkah lesu Opie yang menapak anak-anak tangga dipandang dengan senyuman dibibir. 'Cari lagi pasal..'
"Bahagia?"
Gulp!
"Kak aku gerak dulu eh. Azim dah hon." Kaki berlari laju ke pintu rumah tanpa sempat ditahan.
Bibir diketap. 'Geramnya!'
"Kak In; Ibu nak cakap!"
Nafas dihembus ke muka. 'Yeah, i'm died~'
"Nah!" Sengih.
'Eh budak ni; aku luku gak!' Fonsel dilekap ke telinga kanan. "Yes bu?" Kaki meniti anak tangga.
"In buat ape sampai vase Ibu boleh berderai?"
"In baru turun lepas Along get me noti. And it just happens for a split second.."
Kedengaran helaan nafas dihujung talian. "Ayah bought it with his first salary.."
"Bu.."
"Tolong kemas. Don't let Opie do it. He will hurt himself."
"Ok."
"Then take him to bookstore. He need water colours for his homework."
"Bu, In have to seat an exam at two o'clock." Pintu bilik Ir dipulas.
"Kejap je. Ok la ibu got to go. Assalamuallaikum."
Nafas spontan dihembus ke muka. 'Can i scream out?' Bilik yang dah gaya gempa bumi dipandang syahdu. "Hape ke ekstreem la budak ni. Semua main campak jer. Oh i wish you're here Doremon!"
******
Hujung penjuru cadar diselit. 'Ok done!' Baju yang bergelimpangan dilantai dikutip.
"Kak In!"
Speks yang terlurut dari batang hidung sangatlah annoying saat kedua-dua belah tangan penuh dengan timbunan baju!
"Adik dah siap. Jom!"
"Huh?" Mata dah mengecil. 'Can you see what i was doing right now? Naaa~'
Timbunan yang penuh dicampak ke bakul pakaian kotor yang kosong. 'Harap je bakul gedabak! Bukan nak reti guna.' Geleng kepala.
"Kak In..." Kaki dah buat rap.
Jam hitam putih yang tersangkut didinding bilik dikerling. 'Oh so fast; so furious betoi!' "Lock your room door and Ibu too; then get down."
"Ok!"
Sekeliling bilik dipusing pandang. 'Ok! Dah macam ghuper bilik. Well done In!' Pintu bilik Ir ditutup dan di lock.
"Kak In adik dah kunci!"
Kaki laju menuruni anak tangga terus menapak ke dapur. 'Laju betol si bongsu ni!'
Baju kotor disumbat ke washing machine. 'Balik nantilah jemur.' Heater di off.
"Dah?" Kepala terjegul di balik pintu dapur.
"Tunggu kat depan diam-diam." 'Haip!' Tangan kalut switch off segala suis yang sepatutnya. 
"Jom!" 
Sneaker ditarik dan disarung ke kaki. Tombol pintu dicapai. "Eh?" Opie yang ternganga tahap speechless dipandang pelik. 'Pekehel puloks?' "I'm running out my time. Nak pergi tak nak ni?"
Angguk.
"Dah tu apesal tercegat bak tugu negara situ?"
"Kak In sejak bila free-hair and wearing T-gedabak time keluar?" Suci.
'Huh?' Tangan perlahan sentuh kepala. 'Oh my!!' Kepala perlahan dibawa turun ke badan. 'Oh ini sungguhs la tak lucu In!' "Give me five minutes!" 
Susuk tubuh In sesaat hilang dari pandangan mata. "Eh, sejak bila kakak jadik weirdo?"

********

Saturday, January 5, 2013

Rant On 'Malay Songs'- Originally by Mat Luthfi




“Bro takat nak layan lagu kasi otak tak high dgn segala nenek pekasam chapter plus subejct yang tak larat dah nak carry+pikul [bkn sama ke? ] ada baiknya switch english songs punyer channel la.”
“Pe hal?”
Angkat kepala dari meja dengan mata separa terbuka. "Perlu ke nak bagi Q&A tetime cengini?" Belakang tapak tangan dibawa ke mulut. Tahan kuap.
Angguk yakin. "Aku kan tengah apply steps of research method yang kau pulun bantai sleeping gaya habes beauty ngalahkan nenek cinderalla.." Geleng kepala.
"Dah putera katak panggil, haruslah aku menjelma jadik cinderella." Bingkai mata dibetul letak. "Nak kata lupe daratan, bagi aku tak timbul la cliche yang sebegitu. Well said, melayu punyer mind tak boleh lari la dari fikir cengitu right. Sebabnya hape? Coz they can’t take a FACT as FACT. Like omputeh said; 'To say truth is bitter.' Bagi aku bila someone said dia suka lagu melayu or tak suka lagu melayu, there must be a reason. Tak kisah la logic or unlogic kat otak yang menerimanya, coz the answear is not right either wrong. Cuma bila kau said kau tak suka, kau tak boley la kata sebab ko menyampah giler dengan si penyanyi tu. If nak follow dari sudut academic, op course kau la manusia yang paling failed bile bagi jawapan cengitu. Such an uneducated; educated person.” [Did it seem peliks lagi memelikskan?]
Angguk.
"So kesimpulan yang boleh disimpulkan dari keterangan aku naik saksi yang berjela-jela itu, aku punyer reason yang sangat konkrit kenapa lagu melayu ni tak boleh nak di adaptasi sama ada kau tengah feelin ala-ala syahdu sebab tak de tiket nak balik raye, or tengah bengang sebab aweks tak nak belanja makan adalah dikeranakan lagu melayu ni tak ada unsur-unsur yang boleh bawak kau ke pangkal jalan."
"Maksud kau jalan pulang ke kampong?"
Kening terangkat spontan. "Minyak motor dah kering. Takyah nak berangan nampak jalan pulang kampong bagai. Study! Study!"
Gelak meletus. "Ok. Ok. Sambung. Sambung."
'Dah gaya penceramah berbayor pulak diri ku ini. Sameon betoi!' Pelikat yang hampir terburai dikemaskan. "Aku ni manusia yang sering lupa daratan. So aku need something yang boleh bawak aku balik ke darat. Paling tak, bila otak dah cramp ngadap segala pasal teori manusia, aku nak kan something yang santai tapi boleh bring back aku padaNya. Dan untuk orang macam aku, benda yang paling simple yang aku boleh grab time cengitu is songs."
Pen kat jari dah kena hellspin.
"But sad to say la, lagu melayu tapi langsung tak bawak jati diri melayu."
"Dah kenape sampai kau haramkan lagu melayu dari cecorong telinga kau?"
Gelak. "Macam mana seorang 'insan' memuja dia yang juga 'insan' so badly; bilamana puji-pujian selayaknya hanya untuk Dia."
Liur ditelan.
“Contoh lagu yang berjaya membomkan kepala hotak aku;
Tanpamu hidup jadi sunyi
Tanpamu ku seakan mati
Tanpamu bagai malam tanpa bintang
Tanpamu aku akan tersesat
Tanpamu tiada lagi hasrat
Tanpamu seakan jantungku berhenti
Kau yang terindah dalam hidup ini
Dan tak akan pernah berubah selamanya
Aku terlahir hanyalah untuk kamu
Jadi pelindung dirimu


“Apa kejadah yang sanjung giler macam dia je bagi nafas? If kau make this song, as mengabdikan DIA bukan takat dapat pahala malah berganda triple bila manusia-manusia lainnya ikut nyanyi sekali. Dan bagi aku, its sort of doa yang kau minta dariNYA. Kau akan rasa dekat sangat dengan DIA, coz you feel it. See, actually song play a big influence towards our souls..”

**TanpaMu hidup jadi sunyi
TanpaMu ku seakan mati
TanpaMu bagai malam tanpa bintang
     TanpaMu aku akan tersesat
TanpaMu tiada lagi hasrat
TanpaMu seakan jantungku berhenti
Kau yang terindah dalam hidup ini
Dan tak akan pernah berubah selamanya
Aku terlahir hanyalah kerna MU
Bimbinglah daku..
**Note: Aku tak pandai karang lagu. This is an eg; nak bagi korang clear paham hape aku dok bebel. Sebab aku rasa part bawah tu macam lari pitching.harhar-.-

"Ape kau rasa bila seorang katolik stand besides kau dan tanya 'This is a malay song?' Then kau angguk. [ye la tak kan nak geleng sah-sah everyday bahasa tu yang kau cakap kan.] He replies siap repeat untuk ketiga kalinya 'Muslims?' Agak-agak time tu kau akan nod your head proudly?"
Senyap.

"Der, aku bukanlah ridsect anti-nyamuk sampai nak haramkan lagu melayu. Tapi bila dah teruk sangat sampai otak dah reject sebab soul memang tak boleh terima dah tak leh nak pakai talian hayat bagai dah, somewhere have to be fix."
"Dan pe kes Salleh[mamat indi band] sounds kau? Sebab ni?"
"Tak salah bila aku request a better song kan? Dia nyanyi aku yang 'manusia' ni dengar. Lain la kalo ayam serama tok wan aku yang dengar, sah-sah beliau tak kan komplain punya."
"Ouh. So ape kena mengena, kait mengait dia suh kau balik mengaji and dengar nasyid raihan bagai?" Kening bercantum rapat.
Sengih. "Fact is the fact." Pen ditarik dari pensil case. "Kalo nk pilih be hipokrit, boleh je nak cakap ye aku tak layan lagu-lagu ni either malay, english, Indian or what else. Bace Quran lagi baik. Yes, aku admit Quran is the best songs hereafter. Tapi aku sedar, tak ke mana pun nak dijulang dengan hipokrittiss tuh. Coz the fact, terkadang aku perlukan lagu untuk hiburkan jiwa aku."
“Betul. Aku pun kadang-kadang bilamana dah stress, memang bantai dengar lagu. But macam kau cakap, kosong.. And last-last keluar merempit, sedut angin, kononnya bawa ketenangan..”
“Dan kalau kau sedar, supposedly lagu ni memainkan peranan yang sangat besar dalam pembentukan jati dan hala tuju para remaja. ‘Songs develop the soul.’ Macam mana lagu-lagu yang terhasil sekarang; membentuk bebudak remaja sekarang dari side dressing, pergaulan, komunikasi mereka; semua di adapt dengan the way diorang terima apa yang disajikan untuk diorang.”
“Kau nak kata aku ler ni…” Baju tight dengan seluar skinny dibadan dipandang.
Gelak. “When you light the fire, you will feel the burn.”
Bibir tarik sengih. ‘Mamat ni memang straight punyer orang der…’

"Omputeh berlumba menjati-diri-kan lagu depa, siap hina islam tak mencover-cover dah, kite masih cengitu la. Kejiwangan yang-melarat-ke-padang-jarak-padang-terkukur. Bila masa nak jihad tah."
Sengih.
"Ramai fresh even lame graduate bidang jiwa halus ni, tapi mana perjuangan depa? Bila nak revoluasikan kematangan minda yang bebas dari penjajah? Paling tak islamik macam bro opick pun, biarlah 'berjiwa' macam 'arwah Sudirman' nak lagi sempoi cool macam mamat yang ubah lirik lagu 'ombak rindu' tu [tahniah bro!]. Gempak lagi berjiwa hape.."
"So, sekurang-kurangnya, bila non-muslims ask the same question like katholik one, aku dengan bangganya boleh nod head aku, sampai seratus kali pun tak jadi hal la der."
"Betul. Betul. Betul.."
"Once you get into the school; You have to carry the responsibility as a student. So, once you choose to make a song; you have to carry the responsibility as a lyricist. The responsibility that you carry is for ummah and hereafter not just for money and awards."
Mata dah terkatup. Sekali lagi telapak tangan dibawa ke mulut menahan kuap. "Hang tu jangan dok research method je. Rerajinkan diri search time for qiam. Gua landing dulu. Chow.."
Gigi dah tertayang penuh. Kepala angguk perlahan. Jam disisi kanan desktop dikerling. 'Should try? Why not kan?' Tubuh bangkit dari duduk. 'Before late...'
**End**

--Life ni bukan game show yang nak aci beat rating paling tinggi, tapi journey to hereafter.
©Dazz

**Credit to Mat Luthfi – ‘Rant on’