Saturday, September 22, 2012

Tinta Pejuang



Berjuang dalam jalanan kehidupan itu fitrah
Perjalanan kembara yang pasti diuji
Kelekaan dan dosa
Kebangkitan dan fitnah
Taubat dan air mata
Demi cinta, hidup dan barzakh

Pejuang adalah berjuang
Jatuh dan bangun
Dikelar trauma dan duka perasaan
Hanyalah secebis tusukan yang singgah
Lakaran hitam putih kanvas kehidupan

Berjuang bukan lafaz
Laras gerakan anggota dalam kalimah AgungNYA
Bisikan jihad dalam godaan duniawi
Alunan zikir dalam kerapuhan hati
Teguhan langkah dalam lautan prasangka
Pekakan telinga dalam lontaran nista
Tertegaknya benteng keikhlasan akidah demi kejayaan
Jitu sang hati bukan kerana menang atau dijulang
Melainkan Lillahi ta'ala

Pejuang dan lumuran darah
Bagai sang nyawa dengan Tuhannya
Jalanan lakaran sebuah kisah
Tentang air mata dalam pengharapan
Tentang doa dalam ketundukan
Tentang keinsafan dalam kelekaan
Tentang syukur dalam tenatnya kehidupan
Tentang alam dan Sang PenciptaNYA
Tentang hidup dan barzakh
Tentang perhitungan dan amalan
Tentang syurga dan neraka
Tentang hamba dan TuhanNYA

Pejuang dalam jihad dan nafsu itu ujian
Laras liku yang menguji keteguhan Iman
Laras liku yang menentukan syurga dan neraka
Taruhannya dunia
Dalam ganjaran syurga yang abadi

Tegap, Teguh, Kental, Kuasa, Kekayaan
Bukanlah ukuran sang pejuang
Air mata dalam ketundukan adalah pancaran kehebatannya
Gahnya semarak jihad berkiblatkan Allah Az Wajala
Landasan yang hakiki
Tertegaknya iman yang utuh
Lahirnya dari hati yang zuhud

Pejuang
Hatinya hidup dalam zikruallah
Matanya celik dalam kalamuallah
Telinganya jaga pada seruan Ilahnya
Bibirnya sibuk dalam seruan jihad
Tangannya tangkas menghulur pada yang Haq
Kakinya tegak berjalan pada sang Amanah
Dalam kepekatan malam
Dia pulang ke riba Rabbnya
Tunduk penuh hina
Mengharap PimpinanNYA
Mengharap KeampunanNYA
Mengharap CintaNYA
Dalam jalanan juang yang masih tak berpenghujung


~Medan jihad itu tak pernah sunyi dari suara tangisan. Sebagaimana hati pejuang yang tak pernah sunyi dari godaan dan pujuk rayu yang menagih. Kebinasaan yang menanti. Pulanglah padaNYA. Carilah kekuatan dan pasakkan diri hanya padaNYA. Sesungguhnya DIA Maha Berkuasa memelihara dan meneguhkan hati-hati yang lalai.~


Dazz
Sept 2012

Thursday, September 13, 2012

Dont judge a book by its cover?





Dont judge a book by its cover. For true is it relevent or irrelevent?

I was looking towards it. Surprisingly i got shocked fius (tak tau either nak shake head right to the left or nod my head up down) I hold my self. Take a minute (so i have not been the one dat judge the book by its cover. Is not it?) Still i dont get the 'perkaitannya'. So lets see what i get.

First,
[Situation] A gurl was walking pass the boys with her 'daring dress code' without hijab. (canggung tengok gurl wearing hijab with 'baju adik'.)Sgt out of fashion right?:O

Boy A: Perghh minah ni seksa dowh!
Boy B: Cun gak..
Boy C: Tobat x reti solat nih.
Boy D: Boley la..
Boy E: Hape ke peel nyer dia punya peshion! (at the same time was shaking his head)

Gurl: Hey, dont judge the book by its cover la! I walau tak pakai tutup segala, solat tak tinggal tau!

[Qstion: Dont judge the book by its cover] Is it relevant or irrelevant? (Was numb. Tak bley nak shake head right to the left, either nod up to down:-!) Ask urself coz i believe your answer are more relevant than dis 'gurl' statement! (When hearing dat gurl statement, Granny that was sitting beside me pegang her chest. Blood pressure maybe!--')

Second,
[Situation] Conversation at wall facebook. Between idol and fans.

Si A: You are not wearing a proper drees. A little tight la.
Si B: Your hijab was not covering your chest enough.
Si C: Hope awak akan lebih hati-hati and teliti after this ya:)
Si D: Try be more careful when to select your hijab ya.

Idol: don't questioning either i was wearing a proper dress or my hijab is good enough to cover my aurat. Dont questioning my intention. Its between me and HIM.

[Qstion: Dont judge the book by its cover] Is it relevent or irrelevent? Actually, when it involves ISLAM, "dont judge the book by its cover" not an issue. Tak de kaitan pun. It just a reminder (saling ingat mengingati,tegur menegur. If they dont love you, they do not concern. Right? Dats the beautiful of brothers and sisters in Islam right:-) Expand your view. Don't look with 'ego views' but with ur pure heart (that was beautifully wrapped with Iman). The remind comes from HIM through them (Tak ada satu benda pun yang berlaku without reason.) So dont bother to satan plans. They love to 'mengapi-apikan' kita sehingga membawa perdebatan yang panjang dan sia-sia. Pesan Hassan al Banna dalam wasiat ke-4 nya, "Janganlah memperbanyakkan perdebatan. Pertengakaran ini semata-mata tak akan mendatangkan kebaikan." 

**Teringat pesan 'ummi', "Anakanda, lantaran hidup ini hanyalah sekadar kembara sementara, maka ambillah segenap keindahan setiap perjalanan itu sebagai bekal untuk kekuatan dalam sidang musafir yang jarak dan tempohnya lebih jauh selepas kematian bermula. Ikhlaskan hati tanpa banyak berbahas mahupun bertelingkah. Usah sombong untuk menerima pandangan, jika ia dapat membawa ke jalan yang lurus dan benar. Jangan turuti hati. Adillah pada diri. Bukan menunduk pada amarah dan ego.."


Kadangkala bila diri merasa sentiasa berada dilandasan yang betul, kita tak sedar pun yang kita dah tersasar hampir tersungkur. Namun saatnya ada yang menghulur, dengan lantang tanpa waras kita menepis ego.

~Hidup jangan sesekali mendabik. Biarlah menunduk diam, andai itu mampu membentengkan sang 'riak', menundukkan sang 'ego' dalam mencari sang 'benar'~



Third,
[Situation] In library.

A: Beb! Study la. Asal jumpa buku, buku yang baca ko..
B: Dont judge the book by its cover la..(sambil gosok mata)
A: Judge ke mendanya! Tiap kali ko bukak buku, mata terus layu!
B: (Tahan kuap) Bukan tu la! Walau pun aku jarang baca buku and buku yang banyak baca aku, still result gempak.. (kepala kembali jatuh didada buku)
A: (Spontan angguk kepala.) 'Mamat ni dekan every sem kot..

[Qstion: Dont judge the book by its cover] Is it relevent or irrelevent? Nod my head up to down.

[Reason] Maybe at dat time book was reading him. But we never know how high concentration that he give on his lecture, how effort he do in his room. So, absolutely it relevent for not 'judge the book by its cover' on dis situation.

But still i feel weird. Why 'some people' like to say, 'Hey, dont judge the book by its cover lah!' If in case like third situation was logic la kan. But, ape kes dengan first and second situation pulak? Do it is to uphold the wet yarn? Or sidekick of uphold an 'ego'?

Whatever it is...

Actually, the words 'dont judge the book by its cover' with 'teguran' was totally different. So, please, please, please understand the meaning first before you wanna speak up (tak kisah la nak be pro or kontra) becoz you have to 'pay' for your action (in Hisab nanti). And more 'danger' when your action 'membutakan' salahnya si dia (Dia totally tak nampak salah dia and feel comfort sebab ada yang side dia). Is this which is call love? (eg: Norm dalam konteks fans & idol) Reality, you are not love him, but ure the one that destroy him!

So, do research before you wanna fight on it. Make sure you get the real meaning before you wanna put your finger to others. Its not about 'busybody' but its about 'care' as brothers and sisters. Coz we are MUSLIM! :-D


Open your heart. Open your mind. Open your soul. Take the 'teguran' as a remind letter from Allah swt that HE sent through hamba-hambaNYA. Peace-no-fight. Barakallah:-)


~Berdakwahlah didalam kesederhanaan. Kerana itulah benteng pada kekurangaan dan kelebihaan yang boleh melalaikan dan mengalpakan.~


May Allah bless and guide us,
Dazz

Monday, September 10, 2012

A Cliche Word - Me & Stranger = Ukhuwah Fillah






LIFE WAS NOT EASY<< A cliché word. Dat you will heard everywhere, every time, what ever condition you are.

A cliché word dat will give so many definition for different peoples. But will be so meaningful for those `hard people` (meaning, if someone tu found dis words, he gonna up down his head saying silently, "yeah, life was not easy!") So, for those peoples they would really be moved by that words. Oh how cliché! It's?:-X

I was being questioned, "Eh, then ada ke manusia yg tak pernah face the 'hard time'?"

Nod my head. Pandang mata dia. 'Eh!' Then shake my head right to the left.

"What it means?" Konfius face.

Pull a big grin. "Double meaning."

With the big eyes, i got being questioned a same question with a differ reaction.

"Based on logic, x la kan.."

Laju je dia angguk! 'Sangat cliché eh?!'

"But not possible.."

Eyebrow dia dah knitted. "How it can be possible?"

My shoulder spontan terangkat. "Depend on persons."

Shake the head right to the left. "Tak faham."

"If you see the 'hard time' as your test, then it should not be so 'cliché' about dat word.."
"Yeah, people always said.." Dia mengeluh. *As a cliche words, also cliche react. Norm.* :-)









I was looking at the sky. Teringat kat such those words. "Most surely in the creation of the heavens and the earth and the alternation of the night and the day....there are sign for a people who understand." [2:164]"


Hard to understand. More hard to make peoples understand. Right?:)

"It's not just a words."

Mata bulatnya tepat mendarat diwajah.




"It's not a comfort words. Same like i already cakap. Yang membezakan kita adalah the way we take and looked at the matter dat was cross into our life."

"It doesn't matter how huge the problems. Doesn't matter how hard the problems dat was be given to you. Never being mess-up by it, coz it's not the main question and never can't drive a solution for you."

Tunduk.

"Kalau nak ikut, nak timbang and nak sukat, hasilnya of course life was not easy. But still we have to face it. Still we have to swallow it. Hidup tak terhenti disitu even saat kita tunduk mengalah. Dan still 'kepayahan' tu mewarnai hari-hari kita.."
Tears was falling down.









"For sure, life was not easy. But Allah did promise to stay by our side no matter what. So, it depends on you. Which way you gonna choose."

Dia angkat kepala. Spontan."Which way you gonna choose? The hardnest or..?" Pure look.

"I choose my way."

"Huh?"

"Even the world reborn, life without tears was impossible. Why not you create the joy from the hardnest when you know HIS promise was true. Just by word "Kun fa yakun"?"

"It's mean, make the tears into smiling. Turn the hardnest into happiness.?"

Senyum. Nod my head. "REDHA"

Pusing badan. "Redha? As simple as like that?"

"Bukankah DIA Maha Pengasih dan Penyayang?" Senyum. "Tidak Aku memberati hambaKU diluar kemampuannya. Dan tidak Aku menginginkan kesusahan buat hambaKU, melainkan hanya kesenangan." [al-Baqarah]

"It's enough prove." Smilling back.

Nod. Mata hilang dibalik mentari yang kian terbenam diufuk barat.



"Look at our surroundings. Ramai yang berbicara kecewa, putus asa, marah. Ada yang tak kurang mempersoalkan takdir. If nak tengok true reality, looked at the facebook walls. Bersepah luahan rasa yang menghiasi. Kadang hal kecik still being issued.."

Nod. "Yeah..sumthin like 'Kenapa dia buat aku macam ni?' 'Apesallah bos aku asyik cari salah aku!', ‘Semalam aku dating dengan “dia”  sampai pagi.’ Turning dia punyer head to me. "Kan?"

Again i was smilling with a big grain. "Actually, we don't realise yang kitalah punca 'hard time' tu always surroundings us."

Hairan.

"Sedangkan bila kita buka 'aib' orang, Allah swt akan buka 'aib' kita, apatah lagi kita yang membuka aib kita sendiri.”


Nod.
“Nabi Muhammad saw memberi peringatan, Setiap umatku (boleh) diampunkan kecuali mereka yang mendedahkan (dosanya), ada di kalangan yang mendedahkan ini, melakukan suatu dosa di waktu malam, berpagi-pagi sedang Allah menutup keaiban dosa itu, namun tiba-tiba dia mendedahkan seraya berkata :" Wahai fulan, semalam aku lakukan itu dan ini.." maka terhapuslah tutupan tuhannya dan jadilah ia membuka (rahmat) Allah yang (sebelum ini) menutup keaibannya.” [Riwayat Al-Bukhari dan Muslim]
Terdiam.
“Pelik!”
Kepala dipusing pada raut yang tenang bercampur hairan.
“Why must we turn down when we feel hopeless and sad, whereas when we happy with joy we never complain. Jauh sekali nak bersyukur…”
“Aqal yang memimpin kita. Dengan petunjuk hati yang berIman. Dan disitulah akan menghasilkan benih yang baik. Sentiasa dekat dengan syukur dan redha. Itulah yang membezakan laku seseorang.”
“But ramai yang pilih to express their feelings.”
“Tak salah.”
Dahi berkerut. “Hah?”
“Express your feelings tak salah. But back to basic. The way you choose will lead your step either to wrong way or truth.”
Diam.
“Islam itu sederhana. No more, no less.”
“Means?”
“If you choose to express your feelings, do it. But, enough in moderately (means yang tidak membuka aib dan luahan rasa yang keterlaluan. Tak salah berkongsi rasa. Cuma berpada dalam meluah. Bimbang hati lain yang kita guris. Bimbang dalam tawa senyuman kita, ada yang menangis hiba. Bimbang mereka semakin menjauh dariNYA. Walau mereka bukan sesiapa pada kita, dengan batasan dan 'care' towards them itulah jihad kecil kita buat mereka, as saudara seIslam.) The remaining, just between you and HIM.”
Angguk. “Ouh.. Islam itu mudah. Tak menyekat. Tapi punya batas.”
Senyum. ‘Alhamdulillah.’
“Ya. Kerana manusia lahirnya tak sama. You can’t expect others to be like you. And you can’t expect to be like others. Coz u’re the only one in this world.”
“Lahirnya kita dalam satu syahadah. Namun takdir kita berbeza. Sesungguhnya DIA Maha Mengetahui apa yang terbaik buat hamba-hambaNYA…”
Alhamdulillah. Subahanallah. La ilaha illallah.







A words just only words. How impress it, how comfort it was, still can't change your heart. Still you will look the 'hard time' as a pitiful, weakness and problems of you. Why not you back to HIM? Raise your hand, express your feelings, ask the true way. Coz just only with HIM you will find your way.

The words never be wrong. The words never lying you. They just can give you a 'clue'. To drive you into the real way. Because 'Guidance' is not the same as the words (You may move on by the words. But it can't guarantee you to solve your 'pain'.) Guidance is a desperate request from Allah swt. It does not be in you, when you do not seek for it. Guidance comes with begging Allah swt sincerely..


#Note: Written on Perbualan jalanan. 
~Sometimes the stranger are truly friends. They awakening us from a dream into complacency. May Allah bless.~
Dazz

August 2012


Semusim Salju~




Tatapan air mata didada langit
Redha dalam suratan takdir Illahi
Kebahagiaan hakiki bukan disini
Keindahannya tidak selamanya abadi..
Derita, kecewa, tanda kasih Illahi
Mengangkat taraf insan dengan Keampunan dan RahmatNYA
Penghapus kealpaan diri yang terleka dalam jejak hari

Duka dan air mata
Kisah yang menghiasi hari
Tentang zikir, doa, dan pasrah
seorang Abdillah dibumi Tuhannya..

Senyumlah dalam air mata mu
Tahanlah dalam sakit mu
Redhalah dalam duka mu
Ia adalah permulaan bahagia
dalam dakapan tarbiyyah
tanda cintaNYA buat hambaNYA..

ErtiHidup,
Dazz