Friday, April 29, 2011

Damsel


Part 11

Lima belas minit kemudian…
            “Alaa…tak bestnya part aku!” G-ha protes.
In’syi dah angkat punggung, “I’m off.” Dolly leka menghabiskan sisa makanannya yang masih berbaki dipinggan.
            “Nak best, balik tido!” Diba mula berdiri, kaki dah bersedia melangkah keluar dari restoran KFC itu.
G-ha dah tarik muka. Mulutnya bergerak-gerak tanpa henti, mengomel sendirian.

MPH bookstore selamat dijejakinya. Mata mula meliar disekeliling, mencari port kosong untuk memmulakan pertapaannya.
Setelah mencapai tiga buah buku tebal yang diperlukannya, In’syi memilih ruang kosong disudut rak belakang untuk memulakan pembacaanya. Duffel bag dibahu kiri dilurutnya. Sila ditarik, earphone mula disumbat ke telinga, butang play ditekan. Seketika berdentum Breaking The Habit ditelinganya. Dan dia mula tenggelam dengan buku diriba.

G-ha masih lagi berlegar di ruang tengah Mid Valley. Kepala yang diliputi tudung digarunya berulang kali. ‘Mak aihh, mana nak mula ni… Ibu, tolong…G-ha dah sesat!’
Tetiba fonselnya berdering nyaring. “Mak !!” seketika dirinya menjadi tumpuan dek jeritan terkejutnya. Dia hanya menayangkan sengih tiga kupangnya.
            “Woii! Ko praktis jadi minah guard ke kat tengah-tengah jalan tu…” laju Diba menyembur.
            “Mana ko tau?” G-ha nada tak percaya.
            “Apsal ko tak gerak-gerak? Aku keluar masuk dah dekat tiga stokis kot. Ko pulak still terpacak kat tengah-tengah alam tu dari tadi!”
            “Aku tak tau nak start dari mana…” suaranya kedengaran sayu.
            “Wei, ko tu dah layak jadi mak budak tau! Tolonglah jangan malukan diri sendiri. Ni belum fly pi Jepun… Macam mana la ko nak survive kat sana nanti…” Diba dah mulakan ceramah tak bergajinya.
G-ha tak jadi nak buat sedih. Terus bibirnya tarik sengih. ‘Kalau Diba repot kat ibu…sumpah, nanti ibu tak kasi dia further study kat Jepun. Uh-Naaa…tak maoo!’
            “Okie mem! Aku gerak dulu. Chow chin-chau…”
Diba geleng kepala. ‘Masalah tul anak Pak cik Shahrul sorang ni…’ sesaat bibirnya mengukir senyuman.

“Ko dah nak balik ke? Awal lagi kot…”
            “Aku de hal. Korang gerak la, aku blah dulu…”
Tanpa sempat Jimmy menahan, Uan hilang disebalik kelibat orang yang lalu lalang.
‘Haik-la mamat ni…tak menyempat!’ “Jom ar gerak…”

Kaki terus melangkah melewati rak-rak buku yang tersusun rapi. Otak dah terset. ‘Anime’ menjadi sasaran. Seketika kakinya automatik terhenti. Judul-judul anime yang tersusun rapi terpampang didepan mata. Jari mula bergerak diatas deretan-deretan anime, the latest Fullmetal Alchemist Brotherhood menjadi sasaran.
Disudut rak belakang, In’syi menggeliat perlahan. Jejarinya yang dah terasa cramp diletup-letupkan. Spontan pangkal hidungnya ditekan dengan jari telunjuk. Jam di tangan kiri dikerling, ‘Huh…dah hampir sejam! Hailloh…kalo dah tenggelam dengan buku memang tak sedar alam!’
Mengingatkan janji dengan teman-temannya, buku-buku yang terbuka di depannya pantas ditutup. Peralatan tulis yang bersepah pantas disumbat ke dalam pencils boxnya. Dia bangkit dari sila, baju kurung yang dah berkerepot ditepuknya lembut. Duffel bagnya dicapai, buku yang diambilnya tadi diletakkan kembali ke rak. Hanya buku Constructing Architecture: Materials, Processes, Structures by Andrea Deplazes masih ditangan. Kaki mula melangkah ke kaunter pembayaran.
Setelah bayaran dibuat, In’syi terus berpusing ke belakang untuk menuju ke pintu keluar tanpa langsung menyedari sesusuk tubuh yang tegak berdiri dibelakangnya.
            “What the…”
Telinganya yang masih tersumbat menenggelamkan suara Uan. Kakinya terus melangkah tanpa langsung menyedari apa yang telah berlaku. Tangan kanannya sibuk menyumbat buku yang baru dibelinya ke dalam duffel bag dibahu kirinya.
            ‘Bukan minah skematik tadi ke…’ Uan diam memerhati tingkah In’syi sebelum perjalanan In’syi ditahannya.
Melihatkan Uan yang terpacak tegak didepannya, spontan kening kanan dan kirinya knitted. ‘Pe kehal mamat ni buat gaya tentera Rom tahan tentera Parsi ni…’ perlahan tangannya meraba butang paused Mp4nya.
Uan dah bengang tahap giga dengan reaksi sempoi In’syi. “Ko pehal suka cari pasal dengan aku?”
Dahinya berkerut segaris. Jari telunjuk kanannya dihala ke batang hidungnya dengan mata yang sedikit membulat.
Uan masih dengan riak deadpannya. “Tak kan kamben tok haji ko lak…”
‘Aik! Mana dia tau kamben atok aku dah nek haji?’ “Bila masa aku cari pasal dengan ko? Kenal pun tidak…gagal logik ke hape nak buat pasal…”
            “Ko jangan bagi aku patah riukkan tulang temulang ko…” takat didihnya dah mula meningkat.
            “Aku memang serius tak kenal ko, and tak tau menahu benda yang ko cakapkan. Cakap bagi terang boleh?” In’syi muka bosan.
            “Ko memang trash! Harap jer pakai baju kurung…perangai buruk gila. Kalau campak dalam tong sampah pun, belum tentu tong tu sudi!” kaki terus melangkah pergi.
Tengkingan Uan menarik perhatian orang yang lalu lalang. Ramai yang mula berbisik sesama mereka. In’syi yang masih tercegat ditengah-tengah ruang berhadapan pintu masuk MPH mula menjadi tumpuan.
Mula menyedari pelbagai pandangan yang dilemparkan kearahnya, dia mula melangkah dari situ. Kaki terus melangkah tanpa arah, dan sesaat dia break mengejut. ‘Alamak! Aku supposedly jumpa budak-budak tu…’ Duffel bagnya diselongkar. Keypad fonsel ditangan ditekan berulang kali, sebelum butang hijau ditekan untuk membuat panggilan.
            “Uid! Ko kat ner? Dah setengah jam kitorang terpacak depan pintu ni!”
In’syi menggaru kening kirinya. “Sori tanpa niat. Pintu mana?”
            “Main!”
            “Okie, see ya.” Klik.
Kaki mula bergerak pantas menuju kearah escalator.
            “Sori. No blabbering okie. I already had enough with that. Jom gerak.” Kaki terus melangkah tanpa mempedulikan reaksi ketiga-tiga temannya.
            “Dari nada suara yang tak berperasan tu, she not ok…” Diba angguk kepala setuju dengan telahan G-ha. Dolly hanya mengangkat bahunya. Mereka mula melangkah menyaingi In’syi yang dah jauh ke depan.
            “Wei In’syi slow down la sket…”
Termengah G-ha mengejar.
            “Nak pergi mana ni?”
            “Balik.”
            “Balik mana?”
In’syi kalih pandang Diba disisi kirinya. “Tak kan nak balik kampung aku kot pakai bas cabuk ni…”
Diba tepuk dahi. ‘Mai da sakit dia…’
            “Bukan ko memang tak de kampung…” G-ha mula daze bercampur pelik.
‘Baik aku cut off jer before diorang ni makin melalut…’ Diba mula pening. “Kita nak balik rumah masing-masing or balik kampus?” ‘Kan senang!...
            “Balik kampus la…pehal tetiba nak balik rumah? Tinggal lagi dua minggu kot yer pun da homesick…”
Dari jauh melihatkan bayangan bas mulai bergerak dijalanan, In’syi terus bergerak ke depan. Bas yang elok terhenti didepannya segera dibolosi. Diba kalut memanjat anak tangga bas. ‘Karang tertinggal naya jer…’


Damsel



Part 1

“Cik adik…”
In’syi kalih ke belakang.
Bila jalan tu tolong jegil luas-luas bijik mata yang Allah bagi pinjam tu…boleh? Kalau tak nampak gak, pakai jer spec macam siTimmy Turner tu ! Tak de la menyusahkan orang…
Seusai lelaki itu menuturkan “sort of menghamburkan” kata-katanya, kedengaran jeritan yang kuat, bersilih ganti pula dengan siulan-siulan mem‘boo’kan dirinya.
‘Mak aih, konser jerit-menjerit sedunia ke hape…’
            “Bila jalan orang tak jegilkan biji mata nanti tiba-tiba cik cicak-man ter‘tutt!’ haru jer! Dah cukup afdhal dengan mencelikkan mata bebesor lagipun si Timmy Turner tu tak pakai spec dan yang paling penting kawasan ni memang tempat orang lalu lalang bukannya court basket!” senada In’syi tembak balik.
Tanpa menghiraukan mamat basket yang dah terjatuh rahang bawahnya, dia terus meyambung langkah menuju kearah shopping complex yang hanya beberapa inci didepannya.
‘Mental cut ke men basket tengah-tengah main entrance shopping complex ni…’ Hujung atas tudungnya ditiup, menyejukkan muka yang dah terasa membahang.
Im memeluk bahu Uan dari belakang. Dia gelak tiga patah. “Bro pe citer kena smash dengan aweks skematik sampai terpaused ni. Tak kan tangkap cintun suda…” Bebudak basket tumpang gelak.
            “Tapi bro, aku salute giler ngan minah skematik tu, perghhh…dia cakap laju cam keretapi! Non-fullstop…” gelak pecah sekali lagi.
            “Ko pehal sibuk sangat? Or ko yang dah mula tumbuh taman…” keningnya dijungkit sinis. Im dah terkedu. ‘Haik, budak ni, aku yang bantai dia, dia pulun aku balik.’
Uan terus merebut bola ditangan Jimmy dan dia mula tenggelam dengan gerak pelbagai aksinya. Tidak lagi menghiraukan suasana di sekeliling.

“In’syi sini !” terdengar laungan namanya. Kepala segera dikalih ke sebelah kanannya.
            “Lambat !!!” serentak tiga suara kedengaran.
In’syi menarik senggih. “Sori mate ! Ada show-off jap tadi…” nafas ditarik laju, membiarkan jantungnya menyedut oksigen secukupnya bagi membolehkan dirinya terus menyambung hayat.
            “Show off ?” Diba mula kerut dahi.
            “Ko kenapa? Cam tak cukup tanah nak jejak je…”Dolly jelling In’syi hujung mata. Mata kembali menala PSP ditangannya. G-ha hanya merenung In’syi yang seakan-akan semput. Bila makin lama dipandangnya, dah sebijik ghuper atoknya time kena attack dengan asma.
            “Aku jumpa monster…tapi layan cartoon!” note book ditarik keluar dari duffel bagnya.
Mata G-ha dah membulat. “Kat ner? Handsome tak.”
In’syi lipat maut kearah G-ha. “Tolongla… jangan buat perangai Senegal ko ngan aku !” Dolly dah tergelak.
            “Jom, mulakan misi !”
            “Nak buat mende ni ?”
            “Ntah…meh fikir sesama.”
            “Hampeh la budak ni ! Gaya jer lebey…”bahu kanan In’syi pantas ditolak Diba.
In’syi tayang sengih. G-ha dah mula tenggelam dengan note booknya. Melihatkan Dolly yang masih ralit dengan PSPnya, pantas In’syi mengetuk tangan kiri Dolly dengan pensil stabilo ditangannya.
            “Ouch !” kepalanya segera dipanggung dari PSP ditangan.
            “Working time…” In’syi terus menyambung kerjanya.
Dolly hanya mampu mengetap bibir, kegeraman.
            “Done !” G-ha tolak spec yang dah terlurut jatuh dari batang hidungnya. Tiga kepala menoleh serentak kearahnya.
‘Perghh, minah ni…memang top+superbly la!’ Masing-masing mula menyambung kembali kerja yang tertangguh. G-ha tenggelam dengan kenikmatan bigMacnya.


“Tikc-tocking…times up now !” pangkal hidungnya ditekan dengan jari telunjuk kanannya.
            “Give me fifteen minutes more…” serentak Dolly ngan Diba bersuara. Kepala masih melekat dibuku masing-masing.
            “As you wish…”
In’syi kalih G-ha yang tetiba senyap. “Uid ! Jangan bagitau aku kau seludup masuk buger McD, and right now melantak kat tengah-tengah restoran KFC ni…” mata dah terbuka seluas tiga inci.
G-ha tayang sengih peace kat In’syi. Jari telunjuk kanannya diletakkan ke bibir.
‘Uh-la budak sorang ni…fanatic yang melampau dengan McD!’  In’syi geleng kepala tak percaya.
“Ko kawen je dengan Abang Kassim simpang empat tu. Sekurangnya tak de la ko kempunan sangat nak melantak buger McD  bila poket dah kering nanti…waima buger Abang Kassim tu tak sesedap McD ko tapi murah+jimat!” perlahan ayat yang keluar dari mulut In’syi, namun cukup jelas  dipendengaran ketiga-tiga temannya.
Diba dah meledakkan tawanya. Dolly gelak dengan tangan dah menepuk-nepuk permukaan meja. G-ha dah memerah mukanya. ‘In’syi ni la…tak habis-habis dengan kesengalan otaknya.’     
“Ho.ho.ho, relax kay. Terkeluar…sori tanpa niat.” G-ha yang dah bertukar aura gaya the hulk dihadiahkannya sebuah senyuman yang manis extra berlemak krim lagi.
            “Uid, ada mamat handsome la!” Diba tarik perhatian G-ha.
Automatik kepala G-ha berkalih kearah pandangan Diba. In’syi meng‘hi-fi’kan tangannya dengan Diba.
            “Alamak !” G-ha panik.
In’syi mejungkitkan keningnya kearah Diba. Diba jungkit bahu.
            “Tak cukup handsome ka? Giler ar ko G…mesti ko menjanda sampai ke tua ni…” kepalanya digeleng-gelengkan. Matanya kembali tertala kearah sekumpulan budak lelaki, geng mamat handsome tadi.
            “Uid jangan pandang!” spontan kepala Diba ditariknya dari terus memandang kearah kumpulan budak lelaki itu.
            “Ko pehal? Demam?” Diba tak puas hati.
G-ha tepuk dahi. “Tu geng cousin aku la!”
            “So?”
            “Nanti dia perasaan aku kat sini…”
            “So, apa yang ko cuak sangat?”
            “Mati la aku…”
Dahi Diba dah berkerut tiga lapis. ‘Pe ke pelik budak ni…’ “Ko syok dekat cousin ko eh ? Yang mana satu? Yang paling handsome tu eh?” dengan penuh selamba dan bergaya Diba melontarkan pertanyaan.
            “Huisyh ! Sindrom mereng ke, ko ni…”
            “Haa, betul la tu!”
            “Banyak la betulnya… Tak de makna aku nak syok kat mamat deadpan tu! Jauh sekali nak berlakikan dia. Boley mati kering tak berperasaan aku…”
Dan buat ke sekian kalinya dahi Diba mula berkerut. “Kenapa weyh? Bunyi cam thriller jerp cousin ko tu!”
G-ha tergelak. “Ntah, aku pun tak tau. Memang dari dulu lagi dia da cam tu… Maybe muka dia dah memang macam tu, bila jer keluar dari perut Mak Chu aku!” G-ha gelak sakan, perutnya ditekan dek terasa senak. Diba yang pada mulanya curious giler, terus bantai gelak.
            “Korang berdua dah terkena sawan? O dah kena sampuk cik tuu?” In’syi yang baru dikalahkan oleh samurai Dolly merenung pelik kedua-dua temannya yang tengah bergelak sakan.
Kedua-duanya hanya mampu tergeleng. Bibir dah tak mampu nak berkata-kata dek penat ketawa sakan.
            “Done!” Dolly tarik sengih puas hati.
In’syi kalih pandang Dolly. “Okie, jom brief before kita mula.”
            “Oraite.” Serentak…

Wednesday, April 20, 2011

...i'M not a stOry tEller...i'm jUst a storyLean daT's full wIth raMble...

Bab6


Jam sudah menginjak ke pukul 2.30 pagi. Ad tersedar dari tidur. Kepala ditoleh ke kanan sesaat, jam dilirik. Spontan badan melompat turun dari katil. Berus gigi dicapai pantas, langkah kaki laju menghala ke toilet. Giginya diberus dengan penuh dedikasi dan slow motion dek rasa kantuk yang masih tersisa. Pili air dipulas, dengan laju air mencurah keluar. Wudhuk diambil penuh tertib.
             
Sejadah dihampar menghadap kiblat, perlahan tanpa mengejutkan seisi penghuni bilik. Adriyana hilang dalam kekhusyukan mengadap sang penciptanya. Seusai mendirikan solat sunat, Adriyana menadah tangan berdoa dengan penuh merendah diri memohon pada Ilahi. Senaskah al-Quran dicapainya. Surah Yassin mengalun lembut dibibir, disedekahkannya kepada arwah tok wannya dan seluruh umat islam yang dah pulang ke rahmatuallah. Seusai bacaan surah Yassin, diikuti pula dengan bacaan manzil dan al-Mathurat, memecah keheningan pagi yang damai.
            
 Seusai surah terakhir, dia bangkit meyangkut sejadah dan telekung dipenyidai. Kaki melangkah kearah meja study. Lappy di ‘on’kan. Jari menggendeng meja sementara menunggu lappynya me‘loading’. Roti ‘butterscotch’ dicapai, perlahan dikunyah dengan mata melekat diskrin lappy. Kerja yang menuntut untuk disiapkannya di display. Earphone ditarik ke telinga, ‘In the shadow’ berdentum ditelinga. Ad tenggelam penuh kekhusyukkan dengan kerjanya yang bertimbun.

Dek berjam-jam mengadap benda alah tu, matanya dah nek kematu . Bahu dah kena serang sindrom sengal dua macam. Kaki dah beku tahap aisberg. Ad tarik nafas sambil warm-up, merenggangkan sendi-sendinya yang dah berselirat, jam disisi katil dilirik.
  
Fuhh…da subuh !” Ad geleng kepala dua saat….Sungguh la tak sedar alam sekeliling bila dah start mengadap kerja.

Lappy di offkan. Earphone ditelinga ditarik dan dipaused. Kaki dihala ke katil. Dua makhluk yang enak dibuai mimpi lantas dikejutkannya.


Huisyeh… gumam Adriyana rendah seusai solatnya. Tangan spontan menepuk dahi. Tak bangun-bangun lagi minah dua ekor ni. Hadoi la !

Mia…Fie…bangun la weyh. Dah subuh ni…
Aku la kan, sungguh tak de kefahaman yang jitu dengan budak berdua ni. Makin aku kejut, makin enak pulak diorang membuta. Siap tarik selimut lagi. Sungguh la tak leh blah !

Tetiba mentol ajaib alladinnya menyala ! Ad gelak jahat dalam hati…
Jam loceng versi the old design yang mengeluarkan bunyi sepower bell kat dining-hall dulu dicapai. Jarum jam disetkan pada target.

Sesaat…dua saat…tiga saat…
           
Kringgggg !!!”...selantang jeritan Voldermot !

Mia dan Fia yang nyenyak dengan spontannya berdiri tegak ala-ala kat hall bila lagu “Negaraku” dimainkan.
Ad bantai gelak dengan kuatnya, otak dah keluar idea sengal, ‘Haruslah budak dua ekor ni diberi anugerah remaja muda belia yang paling patriotik !

Mendengarkan gelak bahagia si Ad yang mengalahkan incik drakula itu, terus mengembalikan kewarasan Mia dan Fia. Masing-masing tayang muka bengang, sebijik cam Rikishe !
             
             “Tak de-tak de…tak payah nak tunjuk muka macho korang tu. Subuh dah nak habes kot. Kalau rasa ada ketidakpuashatian dihati kalian silalah continue back after prayer yer.” Perli Ad dengan mukanya yang dibuat sehabis pure.

Mendengarkan perkataan subuh spontan memberikan effect yang amat drastik kat Mia ngan Fia. Kalut mereka berlari ke toilet. Kaki dispeed semaksimumnya. Hati dah cuak…hailahh, cam ner boleh tak perasan subuh dah nak sampai penghujung…!


Ad !”…

Susah tul minah ni…tak sah kalo telinga tak disumbat dengan benda alah tu !’ bebel Mia sensorang sambil kaki melangkah mendapatkan Ad. Bahu Adriyana dicuitnya.

Kepala diangkat dari paper yang dipegangnya. Kening kanan dijungkit bertanya.
             
            “Ko free tak lunch nanti ?

Hidung spontan crinkle, kening belah kanan dan kiri pulak dah knitted sesama mereka. Tabiat norm Adriyana bila otaknya tengah menjalankan proses berfikir.
           
            “On…
            
          “Jom lepak sesama kat kafe, aku malas la nak bertapak balik kolej, coz after that aku ada group discussion...” ajak Mia.
          
            “Okie.
             
           “Set ! Nanti ko ajak Fia sekali yer. Nanti korang jangan buat-buat lupa pulak ! Sat lagi termanggu aku sensorang bak cicak tertelan berus kapur…” Mia memulakan langkah menuju ke kampus.
Ad tarik sengih sumbing. ‘Minah ni la. Kalo tak bebel sehari agak-agak boleh koma tak ? berperibahasa bagai lak tu !
             
            “Ad !” jerit Fia kuat.

Again….. 

Ad pusing lipat. Kening dijungkit transfer isyarat pertanyaan.

Mana Mia ? Jangan habaq dia dah blah…dia tinggalkan aku sebatang kera like before? Againnn ??? Huh ! Memang la tak patut. Warrgghh !! rasa cam nak hempuk jer minah tu ! Pelupa tahap nenek kebayan.  Very the sakitnya hati akuuu…” rungut Fia kegeraman sambil tangan kirinya kalut mencapai buku diatas meja dengan mug milo yang masih berasap ditangan kanannya.

Ad senyap. Paper kat tangan dibacanya balik. Soalan Fia dibiarkan. ‘Soalan yang memang tak memerlukan jawapan, every Tuesday situasi ni happen and soalan yang sama tapi versi ditokok tambah diutarakan.

Uiks ! Aku blah dulu…” tergesa Fia keluar dari bilik. Tetiba Fia menepuk dahinya. ‘Haisyeh, macam la si Ad dengar aku cakap tadi ! Hailla…’

Ad statik. ‘The great escape’ memekak ditelinga, out of her surroundings.

Monday, April 18, 2011

...i'M not a stOry tEller...i'm jUst a storyLean daT's full wIth raMble...



Bab5

Ad jom la…

Ad toleh belakang. “Pe dia ?
             
            “Jom teman aku makan kat kafe”.
            
            “Ijat ko mana ?
             
            “Dia tunggu kite kat kafe” Fia  muka dah berseri-seri.
            
 Ad still statik di meja study. Jam dilirik sekilas. “Malas la nak turun !” sekilas kepala ditoleh ke arah Fia.

            “Wei ko sengal ke ? Nak turun celah mananya ? Underground ? Rasa dah lama hidup ke ?” Fia bengang.
            
         “Erks ? ha..ha..ha…” Ad gelak tiga patah. ‘Asal aku boleh lupa yang kitorang memang duk bahagian groundfloor ! Uh-la, time nie gak la otak aku ni nak buang tebiat !
             
Fia bersuara perlahan. “Ko memang still tak leh terima aku couple dengan Ijat kan ? Dah banyak kali ko bagi alasan tiap kali aku ajak join kitorang. Aku sayang sesangat kat ko Ad ! Tapi… aku pun sayang kan Ijat gak. Aku tak nak ko rasa tersisih even aku dah couple dengan Ijat. Aku rasa serba salah sangat dengan ko. Aku tak nak ko terasa dengan aku, dalam masa yang sama aku sebolehnya tak nak hati Ijat terluka….
             
Tetiba Fia senyap, menahan tangis yang dah mulai pecah. Ad still statik. Otak tengah proses baris-baris ayat yang dituturkan Fia. ‘Perghh…ayat minah ni, ngalahkan romeo and Juliet! Boleh difilemkan…
             
Ad tarik nafas, spontan pangkal hidung ditekan. Otak tengah susun ayat bagi meredakan kejiwangan yang melampau dihati Fia. Part ni yang dia paling lemah ! Dia bukannya spesis yang pandai nak susun ayat yang ala bunga-bunga segala bagai macam yang Fia dan Mia selalu  karang. Dia just lontar pe yang ada kat otaknya,
membuatkan orang disekelilingnya judge dia  as seorang yang sukar ditafsir dan didekati.
           
            “Fie…” panggil Ad lembut, perlahan muka Fia yang disembunyikan di celah lutut ditariknya. Fia diam tak menyahut. Bahunya terhenjut-henjut menahan tangis dengan kedua belah tangannya digenggam erat.
            
           “Aku tak pernah cakap yang aku tak suke ko couple dengan Ijat. Tu hak ko, if ko happy with that, why must aku turn off your happiness. Sedangkan Rasulullah s.a.w dalam sabdanya “Hasad itu memakan (membinasakan) kebajikan, sebagaimana api memakan (membakar) api”. Sekali aku bersahabat adalah niat kerana Allah s.w.t Fie. Aku terima seadanya sahabat aku, selagi mana korang terima diri aku. Apa yang menggembirakan ko dah cukup untuk aku.”
           “Ko dah terlalu banyak berubah fie, kadang-kadang you are not being yourself. Pukul dua pagi ko menangis teresak-esak, balik bertemu Ijat mata ko sembap, then orange colour, the most kaler yang ko tak suka tetiba jadik feveret ko, sebab tu colour favourite Ijat… So ko paksa diri ko suka colour tu, demi nak jaga hati dia kan ? Ko tak pernah keluar malam before ni…tapi sekarang ? Selagi jam tak cecah angka dua belas, tak der nya bayang ko kat bilik ni. What should aku react for all the things that turn over you?”. Ad tarik nafas sesaat. Penat ! Mata dah menjerit tuntut rehat, otak dah mula lost dengan tubuh yang dah separuh lesu.
            
 Fia dah mengogoi sebijik macam baby yang kembung perut. Terharu, sedih, kecewa, gembira bercampur aduk dalam dirinya. Tak sangka selama nie Ad sedar setiap gerak lakunya. Tak pernah jangka yang Ad akan ambik tahu sedetail ni, everything yang happen dalam life dia.
            
            “Ad….ak..u..nak…say…so…ri…se..sa..ngat” terkeluar gak suaranya bersama sendu tangisnya.
             
            “Dah la Fie. Bukan salah ko pun. Ko nak nangis sampai biler nie ?” Ad dengan nada sarkastik.
             
Fia gelak dalam tangis. Ad tarik sengih menampakkan sebaris giginya yang tersusun rapi, dengan mata yang dah separuh tertutup dek menahan kantuk.
             
            Sesaat..dua saat..
            
            “Ad…jom teman aku pi kafe sat. Kita bungkus jer”.
             
Tiada sahutan. Senyap, sepi. Spontan Fia menoleh kearah tuan punyer nama. Mulutnya spontan ternganga dengan mata yang hampir-hampir terbeliak. Otak still tak boleh proses dengan apa yang dilihat dek rasa terkejut yang melampau.
            
 Fia melepaskan keluhan. Nak kejutkan si Ad ni tak sampai hati la pulak. Dah la sehari suntuk dia busy dok ulang alik..pi mai, pi mai, kat kampus tadi. Fia melangkah ke arah almari, tempat simpanan stok makanan mereka. Subjek yang di cari dijumpai.
           
            “Maggi pun bedal je la…” Fia pasrah.

Sunday, April 17, 2011

...i'M not a stOry tEller...i'm jUst a storyLean daT's full wIth raMble...



Bab4


Ad menapak semakin menjauh dari blok yang menempatkan bilik prof Amir. Suara Meaghan smith dengan ‘Here comes your man’ memekak paras maximum ditelinga. Otak dah penat nak tafsir persoalan baru yang muncul dibenak. Perut dah rasa so peckish !

Tekak dah ditahap dehydrate, tak semena chip choc dazz menjelma melambai-lambai ke arahnya. Ad geleng kepala 7 saat. “Hape ke luaq galaksi ko pikiaq ni Ad !”. Langkah kaki dilajukan. Awan kelihatan mendung menandakan senja bakal berlabuh.

Ad !! 

Pekik Fia lantang. Terus melompat turun dari katilnya dan menerkam si Ad yang baru muncul dengan separuh badannya masih dibalik pintu bilik.
          
            “Huh ?” senafas nada terlontar dari bibir si Ad.
             
            “Sori…sori…aku sebenaqnya dah tak sabaq  nk dengaq citer ko !” Fia tayang sengih menggoda.
            
           “Biler masa, waktu plus ketika aku jadik story tunner nih ? Ko kena sawan eh Fie ? Nak aku call Ijat ke ?” Ad tayang muka habis concern.

Kakinya mula melangkah masuk. Tote bag dibahu dilurut. Mata melirik kearah jam yang terletak disisi katil. Kaki dah memanjat katil, sila ditarik, telekung di kepala ditarik, earphone still elok tersumbat ditelinga. Pangkal hidung ditekan 7 saat, jam dilirik sekali lagi. ‘Dah nak masuk waktu Maghrib...

Hajat Fia pada asalnya mahu mempersembahkan bakat suara soparnonya terus dikanselkan, bila mana melihatkan gaya Ad. Faham sangat dengan gerak laku si Ad… ‘Minah nie di zon merah, so jangan dijolok sarang tebuan yang aman damai tu Fia ! Tak pe-tak pe...sat lagi aku tanya’ hati bermonolog sendirian.
            
             “Mia mana ?” rendah Ad bertanya.
            
Fia pandang Ad 3 saat. “Keluaq kot. Aku balik tadi dia dah ‘disappeared’ as usual.”

Ad gelak ala tenggiling. ‘Tak tahan tul dak sorang nie ! kelurusan ngalahkan bendul mak ngah Siah ! Sabaq je la aku.
           
            “Awat ko gelak gaya Voldermot nie ?” Fia tarik muka.
            
           “Yang muka ko serius tahap makyus tu pekejadah ? Macam la sulit giler soalan yang aku tanya ! haru…
             
           “Eh ?” Fia sengih sumbing.
             
           “Aku ingatkan ko marah, gaya muka pun dah buat aku cuak. Aku pura-pura serius la, kang aku memain…buat nyer ko sedekahkan the kick ko tu pulak. Alamatnyer tak cerna la penghadaman aku seminggu !” Fia sengih kerang busuk, Ad dah bantai gelak guling-guling.

Pe ke spesis luar semesta, member ak sorang nie punyer pemikiran. Haru tul !
            
           “Aku mandi dulu. Layan ko buang karen aku ja !towel dicapai terus disangkut ke bahu, segala sanak saudara peralatan mandiannya dicapai. Langkah kaki diatur malas ke tandas.
           
            “Ad ! Sat gi kite turun makan kat kafe erk”. Laung Fia lantang.

Saturday, April 16, 2011

sambungan....





Lumrah manusia, bila mula ditimpa musibah or ujian, seolah-olah diri dirasakan malang yang amat…sama dengan akak bila saat akak sakit. Hati tertanya-tanya… ‘MENGAPA AKU..’ sedangkan aku tak pernah pun kacau hidup orang lain, aku tak pernah peduli dengan orang disekeliling aku…sesalan demi sesalan terlahir di hati…

Kuasa tuhan tiada siapa yang tahu, benarlah hidayah itu hakNYA. Akak mula tersedar semua yang terjadi tu adalah ujian dariNYA, bilamana disaat sakit yang menyerang dikepala akak teramat sakit…seolah-olah dihempap dengan sebiji batu yang amat besar berulang kali, dan rasa itu hadir bila akak lupa siapa akak, bila akak dah tak dapat ingat apa yang berlaku, dan bila Pa cuba tenangkan akak and suruh akak ingat Allah s.w.t….akak tanya balik ‘Sape tu…’ saat tu hati akak hancur…lumat… dah tak de sisa yang tinggal. Kosong. Betapa hinanya diri… Kesakitan yang menyerang dikepala dah tak memberi rasa... sakit lagi jasad dan roh yang menanggung. Hanya air mata yang mengalir keluar dari kelopak. Mungkin korang ingat betapa akak cuba menanggung sakit kan ? Hakikatnya… jasad dan hati akak yang mengalirkan air mata itu… Saat tu Ma dah meraung hiba, atok dah banjir dengan air mata…kerana mereka wanita, wanita yang penuh dengan sifat lemah-lembut, wanita yang mudah  mengalirkan air mata  bila hati mula  terusik…tapi, bila saat air mata Pa jatuh ke pipi akak, betapa tak tertanggung rasa hati, sakit yang terasa seolah-olah hilang dan buat pertama kalinya juga or mungkin terakhir kali agak merasakan nikmatnya pelukan seorang insane yang bergelar AYAH…

Jasad dan diri akak ketika itu dah tak terasa apa. Saat itu akak benar-benar redha andainya detik kematiaan itu tiba. Mata dah tak mampu melihat alam…hanya suara tangisan yang menusuk ke telinga. Tapi saat tu akak memang tak terasa ape. Hati akak kosong, sesuci kain putih tanpa dicemari dengan setitik kotoran. Akak merasakan ketenangan…setenangnya air sungai yang mengalir. Pada saat itu munculnya seraut wajah yang amat akak rindui, arwah tok wan…mukanya berseri seolah dipancarkan dengan cahaya yang terang…dia tersenyum penuh kasih, seolah dia mengerti sakit yang akak alami diketika itu…senyumannya menyalurkan semangat, seolah dirinya berkata-kata…

Dan buat pertama kalinya, akak redha dengan ujian yang diberikan. Di saat itu akak mula merasakan keindahannya sakit yang dipinjamkanNYA, dan disaat itu mengalunnya zikir diseluruh urat saraf akak... Ya Rabbi, Maha Agung kuasaNYA…tiada lagi persoalan yang timbul dibenak, tiada lagi rintihan yang lahir dihati…hanya ucapan syukur dengan kebesaran dan keagunganNYA. Lahirnya seorang Nur Damia Husna Tarmizi yang mula mengenal kebesaran dan keagungan penciptanya, Allah s.w.t.  Dan saat itulah sinar hidayah muncul dari hati akak. Syukur Ya Allah s.w.t…

Kesenangan yang datang
Tak akan selamanya….
Begitulah selepas kesusahan
Kan datangnya kesenangan….
Sepertimana selepas malam
Kan datangnya siang….

Untuk memiliki cintaNYA bukan mudah… Dalam meneruskan perjalanan, berkali-kali akak tersungkur… kaki dipaksa terus melangkah…seolah-olah tiada simpati pada kecedaraan yang dialami…hati seolah-olah mati dek rasa…

Mungkin Eid akan merasakan akak bertuah kerana diberi hidayah oleh Allah s.w.t… Memang akak bertuah dan bersyukur dengan kurniaanNYA yang tak ternilai dan terbanding itu.

Tapi Eid…hidup kita ni ibarat roda, ada ketikanya kita diatas dan ada ketikanya kita dibawah. Hanya bekalan iman didada yang memacu arah perjalanan kita.

Mendapat hidayah dariNYA tak bermakna kita tak perlu berusaha, just mengharapkan pertolonganNYA semata-mata…

Takdir ibarat satu pelan kasar yang disediakan Allah s.wt pada seseorang. Seorang akitek akan melukis draf pelan sebuah bangunan. Akitek atas kepandaiannya melakarkan yang terbaik mengikut kehendak pemaju. Apa yang dilakarkan itu bolehlah dikatakan takdir.
Kontrakter yang membuat bangunan itu akan mengikut pelan tersebut, tetapi pemaju masih boleh membetulkan jika difikirkan kurang cantik. Namun kalau dia hendak ubah yang asas dia perlu bertanya pandangan kepada akitek. Pemaju adalah ibarat manusia yang mengubah apa yang difikirkan perlu, namun dia perlu juga berdoa meinta restu Allah.
Sebenarnya Allah takdirkan manusia empat perkara; bahagia atau deritanya, rezekinya, ajalnya, dan amalannya mengikut kehendak manusia (berdasarkan pengetahuan Allah mengenai manusia tersebut), sama seperti pemaju di atas. Sewaktu hidup manusia dibekalkan akal fikiran dan diutaskan rasul untuk membimbing manusia itu. Berdasarkan itu, manusia itu boleh menukar mana yang difikirkan baik untknya. Tetapi kalau yang melibatkan asas dia perlu berdoa minta restu Allah. Allah yang tidak zalim akan mendengar rayuan manusia. Allah suka hambanya yang selalu berdoa kepadanya

Dalam alQuran Allah s.w.t,  berfirman;  bahawa Allah s.w.t  tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan meraka sendiri yang ingin mengubahnya..

Kita mesti ingat, sekiranya dgn segala doa dan amalan yg kita buat masih tidak dapat mengelak takdir buruk yang berlaku atas kita.... maka bersabarlah..dan bersangka baiklah dengan Allah s.w.t.. kerana telah dijanjikan wahai orang yang beriman... sesungguhnya pertolongan dari Allah s.w.t itu amat dekat....balasan yang kamu mahu akan dibalas di akhirat.. kerana hidup didunia ini hanya sementara...

Sabda Rasulullah s.a.w,  maksudnya: “Allah Ta'ala telah menulis taqdir makhluk sebelum Dia mencipta langit-langit dan bumi dalam jarak 50 ribu tahun dan Arasy-Nya berada di atas air”. [Muslim].

Doa adalah lambang pengabdian diri dan perhambaan manusia di hadapan Allah s.w.t! Doa adalah senjata Mu'min! . Doa adalah Ibadah! Maka jadikan lah doa sebagaimana perintah Allah s.w.t  dan ubudiyyah kepada Allah Ta'ala.

Idlan Haidar…
kadang-kadang dalam perjalanan, kerap kita tersadung...
ada ketikanya kita masih  mampu untuk menstabilkan diri,
adakalanya kita jatuh tersungkur...
tak siapa mengetahui melainkan DIA.
begitulah diibaratkan dengan kehidupan kita..
tak selamanya kita akan merasa bahagia dan senang,
ada waktunya kita kalah dengan perasaan bila mana ujian datang menimpa…

Kita boleh melupakan  kematian, tetapi kematian tetap akan terjadi bagi kita. Hanya masanya saja  yang akan menentukan bila kita akan kembali ke alam barzakh…

Tertulisnya  kematian, pada suratan kehidupan kita…
Namun hanya ALLAH s.w.t yang mengetahui bilakah ajal kita kan bakal bertamu…
Detiknya kan menghampiri, tanpa kan ada petanda yang menanti…
Bila tiba saatnya nanti, tak akan ada sesiapa pun yang dapat melarikan diri…
Itulah hakikat dan kepastian, ‘hadirnya’ tidak pernah kita alukan…
Tua dan muda, miskin dan kaya, semua kan pasti melaluinya…
Sakit dirasa tidak terkata, tika saatnya dipisahkan jiwa dari jasad…
Hanya amalan bisa redakan, bebanan derita di ambang kematian…
Denyutan nadi akhirnya kan terhenti, bersama nafas yang tak terhela lagi…
Kerana jiwa telah meninggal pergi…
Pulang kembali untuk menghadap Ilahi…

Sesungguhnya,
Dari ALLAH s.w.t  kita datang,
KepadaNya kita pasti pulang
Detiknya pasti akan tiba…
Adakah kita telah bersedia…

Mungkin sampai disini coretan akak…mungkin jua ini bicara terakhir kita…dan mungkin jua inilah kata-kata terakhir dan sedikit nasihat akak pada Eid… ‘tak siapa yang pasti kan… :D’

Ubah la  diri, bukan kerana Pa, bukan kerana Ma, dan bukan kerana akak… tapi kerana DIA…

Akak mencuba, akak berdoa, akak bertawakal, dan akak berserah…kerana akak yakin, hidayah itu hak Allah s.w.t…

Diri ini mengharapkan,
Jangan ditangisi pemergian ini…
Jangan diratapi jasad kakuku…
Jangan dikesali salah silap terhadap diri ini, kerana aku sudah lama memaafkannya…
Jangan pernah menyalahkan takdir hidup ini…
Jangan pernah merasai kehilanganku…

Kerana aku cuma mengharapkan,
Pemergianku diiringi dengan alunan doa…
Jasadku dihadiahkan dengan bacaan Yassin…
Segala salah dan khilafku dimaafkan…
Sesungguhnya takdir hidup ini adalah perancanganNYA…
Hilangnya jasadku, meninggalkan cebisan kenangan yang akan sentiasa hidup dihati kalian…

Sedekahkanlah sepotong al-Fatihah andai engkau merinduiku…
Jangan lupakan namaku disetiap doamu…
Moga, kita dapat bertemu disana nanti…
InsyaAllah…

Assalamuallaikum warahmatuallah hiwabarakatuh…