Tuesday, June 14, 2011

...i'M not a stOry tEller...i'm jUst a storyLean daT's full wIth raMble...





Bab9


Warghhh... penatnyer ! jerit Mia.
            “Ko pe kes dok buat konsert suara soparno memalam buta cam gini ? Circuit short eh ?
Ad geleng kepala sesaat. Sungguh la haru dak sekoq ni. Ingat bilik ni kalis bunyi ke haper. Buat tergugat jiran sebelah menyebelah jer. Kot yer pun nk release, pi la jerit dalam toilet…boleh gak buat amal jariah menghalau cik ‘tan’ yang bermaustautin kat dalam tu ! Haisyeh la… ‘Cut it off Ad !’ kepala diketuk dengan jari telunjuknya…
            Mia sengih kerang basi. “Sori…sori… tak perasan. Laju giler kot ko jalan ! Putus nafas aku kejar ko. Semput !
            “Uh-eh ? Boleh la aku mewakili Malaysia pi olimpik…” Ad gaya beku ais.
            “He…he..he…” Mia buat-buat gelak, terkulat-kulat dek jawapan si Ad.
Nahh, pandai sangat ko wahai Cik Damia Husna ! konon-konon nak pekena si Ad, sekali ko yang terkena…haillam tui !
            “Jom melantak !” Mia melompat dari katil sambil mengosok-gosok manja perutnya, gaya kebuluq habes.
Budak ni la…
Tengah-tengah diorang melantak sambil melayan citer ‘sin chan’, Mia mengeluarkan soalan versi cerdik pandai kanak-kanak ribena.
            “Ad, ko rasakan…rasa-rasa ko la kan…” Mia buat gaya ala suspen. Ad langsung tak beriak. Gaya habis khusyuk tengok aksi sin chan mengejutkan ayahnya dari tido. “Ko rasakan… Fia tengah buat apa yer ngan Ijat sekarang ni ?” Matanya ditala ke syiling, konon-kononnya tengah membayangkan aksi si Fia.
            “Uhuhkk…” Ad tersedak. Dadanya di ‘punch’ bagi melancarkan perjalanan kuey teow yang tetiba stuck, dek tak sempat ditelan masuk ke perut, akibat kecerdikan soalan yang keluar dari mulut si Damia. Kepala ditala ke arah insan disebelahnya. Sungguh la luar benua punya spesis soalan ! Mia kalut capai mug air, dek terkejut dengan reaksi si Ad.
            “Ko okey ?” Mia cuak.
            “Okie.” Kepala ditoleh ke arah jam di atas meja study. Mia ikut tengok arah pandangan si Ad.
            “Hurrrmmm…


Ad menggeliat malas. Tangan dibawa kemulut menahan kuap. Mata digosok melawan sisa kantuk. Jam loceng dicapai. Otak tengah buat rusuhan, double-mind…sama ada nak bangun or sambung tido balik sat. Tuto ‘acc’ tak siap lagi…
            Seusai solat sunat tahjud, Ad pandang sekilas ke arah katil si Fia. Kaki ditala ke meja study. Earphone disumbat, ‘Beat it’ by Fall out boys memekik. Tangan laju dilarikan di atas kertas.
            “Ad, jangan lupe text aku kalau ko free lunch ni yer” kalut Mia sarung heels takut terlewat sampai ke kelas.
            “Hmmm…” gumam Ad, tenggelam dalam rugnya.

Wey Fia ! Pe sal ko jalan laju sangat. Semput tau aku nk kejor! Dah la semalam kena buat part time, marathon ngan si Ad tu, makin kontot la aku cam gini hari-hari…uh-laa
            “Sape suh ko jalan terkedek-kedek, tau dak kite dah lambat ? Aku eja yer..L.A.T.E !” Fia bengang. Tak pasal-pasal diorang terlambat dek menunggu si Mia yang dok membelit selendangnya dari tadi. Ek enaa la…
            “La…salah tu ! Ko bukan eja lambat pun, yang ko eja tu late la. Malu kat si Meon kalo didengarinnya !
            “Saper Meon ?
            “Kambeng tok wan si Ad.”
            “What ?” Fia membeliakkan matanya ke arah Mia.

Wahahaha… seb bek lec tak masuk lagi ! “Fuhh…” Mia hembus nafas kelegaan, kaki melangkah ke arah portnya.
            “Sape yang sesat tu.” Laju Fia melontarkan soalan sama yang bermain dibenak si Mia. Mata tak kalih dari makhluk yang duduk diport mereka, kaki tetiba terhenti kaku, tegak.
            “Damia Husna and Nur Sofea Khalisya kamu tengah buat latihan perbarisan ke ? Late again ? Take your seat before I give both of you an extra exercise, and class, for all your attention, today we have a new student, Tengku Jasmin Rafina Tengku Iskandar.” Sembur Pn Aini laju tanpa sempat bebudak  kelasnya menarik nafas hatta sesaat.
Fia dan Mia terkebil-kebil bak tertelan cicak… ‘yuckss’ ! Tuan punyer nama yang disebut bangun dari duduk, senyuman semanis gula merah dilemparkan ke seisi kelas, tangannya dilambai ala-ala miss world. Tanda perkenalan… ‘guess’.
            “She gonna be a partner to Damia and Khalisya” sambung Pn Aini.
Fia tayang muka tak puas hati. ‘Euyww ! Tolong la jangan panggil aku dengan that name !’ gumam Fia rendah.
            “Any objection ?” Tanya Pn Aini dengan mimik muka yang tersangatlah bloodthirsty.
            “No madam.” Laju Mia menjawab…cover line, sebelum Fia start buat aksi-aksi di luar sedarnya, minah ni pantang sikit kalau ada orang address dia dengan nama ‘Khalisya’, nak kata nama tu so ‘jerk’…nama dia sendiri kot ! Fia disebelahnya disiku. Fia bergerak perlahan ke mejanya, punggung dihempas perlahan ke kerusi.
            “Hai gurls !” sapa Tengku Jasmin Rafina Tengku Iskandar mesra.
            “Assalamualaikum, hai” balas Mia sambil tersengih.
Jass sengih, salam dijawab di dalam hatinya. Fia toleh sekilas ke arah insan baru disebelah Mia, sesaat mata ditala balik ke depan kelas.
            “Tengku Jasmin Rafina eh ? Address as ?
            “Aah. Just call me Jass” senyuman still tak lekang dari bibirnya.
            “Owh. Damia, just Mia…
            “Ok. By the way, who’s the next after you ?”
            “Owh, just call her Fia.” Mia tarik sengih sambil menoleh ke arah Fia. Fia statik, tetiba terlekat dengan habit si Ad.
            “Did she ok ? Seem like she not feeling good with me ?”
Mia garu kepala. Fenin…fenin ! Awat la minah ni dok speaking jer dari tadi. Tak kan minah saleh celup kot ! Aku tengok muka pure melayu jer. Lain la si Ad, yang mix arab tu, hidung pun tinggi semendang jer, Mia gelak jahat dalam hati. Tambah-tambah lagi dengan si Fia yang dok buat perangai sengal, tetiba jer jadik statik bak patung cendana gaya si Ad ni pe kes…hishh !
            “Dia ok. Cuma tak sempat nak makan ubat, tu yang weird semacam tu. Sat gi dia jadik normal balik la, don’t worry much.” Mia capai buku, malas nak panjangkan topik, sat gi dia jugak yang kena pulun jawab.
            “It’s ok then.” Jass kembali mengadap Pn Aini.

Fia yang dari tadi dok tahan kantuk, menggeliat lega seusai Pn Aini menamatkan kuliahnya. Buku dan segala peralatan dimasukkan ke dalam beg. Kaki diatur ke luar kelas. Mia yang leka dengan keypad fonsel disebelahnya dijeling sekilas. Selagi lagi Fia menguap.

            “Ko balik jam berapa semalam ?” mata still kat skrin fonsel.
Fia terkedu sesaat. Tak menjangkakan yang Mia akan tanya sedirect tu, gaya si Ad.
            “Kot yer pun date, bawak-bawak la sedar sikit, jam dah menginjak ke pukul 12 tengah malam still tak nampak batang hidung…bukan tiap-tiap hari ko jumpa si Ijat tu ? Apa jer yang di sembangkan…” tembak Mia laju, buat-buat tak paham muka Fia yang dah cuak dengan gaya seposen tu.
Fia telan liur. Mati la aku kali ni, memang serius dia tak perasaan time dok sembang tu dah agak lewat, ‘Dah midnight pun time tu !’ Dia sampai kat bilik pun dah hampir jejak pukul dua pagi. Kalau la budak berdua ni tau memang mati kering la jawabnyer…
            Mia terus berjalan ke arah kafe, tak mempedulikan Fia yang still tercengang dek ceramah freenya. Mata melilau ke sekitar kafe, mencari bayang si Ad. Setelah pasti suspek yang dicari tidak dijumpai, tangannya laju berlari diatas keypad fonsel, menghantar pesanan ringkas kat si Ad, butang send ditekan. Sesaat kemudian kepalanya diketuk dengan jari telunjuk kanan. ‘Bukannya si Ad baca pun…paling tidak pun sampai bilik petang karang baru dibacanya, dan malam nanti baru direplynya.’

Ad tak join ?
Mia urut dada. Minah ni la, tak reti bagi salam gamaknya. Tetiba jer muncul !
            “Tak. Dia tak text pun…
Fia angguk. Dah faham lagi arif, hatta tu jer ayat yang keluar dari mulut Mia… Adriyana kalau dah busy, gaya tak cukup tanah je nak jejak…apatah lagi setakat nak berbalas-balas mesej dengan roommate yang sah-sah akan jumpa tiap-tiap hari ni! ‘Bukannya makin besar diameter lubang hidung korang biler jumpa kat bilik.The best reason yang si Adriyana kasik biler kitorang merungut, langsung tak de kaitan ! Memang la luar benua kalau tetiba tengok si Ad dok main berbalas mesej. Skrin fonsel beliau pun bersih memanjang jer…dah kalau takat sentuh semata nak buat call and accept call memang la ! Mia siap bagi cadangan agar dimuziumkan jer iPhone si Ad tu. Kijam sihh…

No comments:

Post a Comment