Thursday, June 16, 2011

...i'M not a stOry tEller...i'm jUst a storyLean daT's full wIth raMble...


Bab10


Ad santai dengan gaya bersila, sisi meja diketuk dengan hujung jari, iPod ditelinga tengah memainkan ‘Teenagers‘ take turn dari ‘A Lonely September’ by Plain White t’s. Masuk kali ni, dah tujuh kali jam ditangannya dikerling, dah habis tiga chapter pun dibacanya. Nafas ditarik, mata dipejam rapat, pangkal hidung ditekan dengan jari telunjuk… ‘Sungguh la penantian itu satu penyeksaan ! I hate damn much the word ‘waiting for’ !’ Fail projek disebelahnya dicapai malas, mata tertumpu pada progress projek yang baru half disiapkan.
            “Kreakkk…” bunyi kerusi ditarik. Ad still statik dengan kertas projek ditangan.
Minah ni memang la…kat mana-mana pun still lost in her own world ! Sounds like you starting like her Mohd Irfan Hayyan ?...Huh ! out of nowhere ! Never !’  Tanpa berfikir panjang, Pa’an menarik laju kertas ditangan Adriyana.
            “Huh ?” spontan kepala tegak ke depan. ‘Sungguh la tak bertamadun hamba Allah sekor ni ! Aci suka suki kamben tok wan dia jer ! Pantang larang ibu-ibu bersalin tul !’ Ad Ramble.
Pa’an buat dunno dengan reaksi Adriyana. Kertas yang ditariknya ditenung, dibelek satu persatu sepintas lalu. ‘Wow, superb !’ dua patah perkataan yang terlintas di benaknya, saat melihat kertas yang dirampas secara berdaulat kat tangan si Ad sepintas lalu. ‘Patut la beria prof Amir puji. Well not bad as her exterior.
            “Law mana yang ko praktikan aci redah rampas hak milik orang sesuka hati sesedap lemon ko ?” senada Ad fire si Pa’an. Benteng kesabaran dah runtuh…
            “Law Haji Deraman, simpang 17…nape ?Nak join ke ?
            “Laa…pandai pun cakap melayu ! Buat penat aku jer pikul kamus oxford tuk translate ko punya bahasa ! Kamceng eh ngan Haji Deraman ?” Ad gaya sinikal giler.
Pa’an bengang. Ape sal minah ni gaya kerek melampau ngalahkan aku ni ? Sungguh la otak tak leh nak tafsir minah kat depan ni. Very the pelik plus susah nak jangka plus bahasa yang sangat heartless…sangat la tak suit dengan gaya dressnya.
            “Should we start now ?” Kertas yang dirampasnya diletak ke meja dan ditolak ke arah Adriyana.
Ad tarik terus dan dimasukkan ke dalam failnya. Syllabus tutor si Pa’an di tenung sejenak. “Probability”, Ad beri kata putus.
Pa’an tarik buku, ‘The chapter that i hate most !’ Otak still dok tafsir kelakuan Adriyana, ‘First time jumpa gurl yang sangat senang tuk ‘deal’, no bahasa lemah gemalai ala kias mengias, just shoot the point and finish !
            “Just shoot on concept of events, sample space and the probabilities of certain events. Sample space part penting tuk ko faham, dia ada banyak pecahan, such as algebra set, subset union dan seumpamanya.” Ad brief sepintas lalu kat si Pa’an, mind map yang dah siap dilakarnya di hulur. “Ko ada half an hour”.    
Spontan Pa’an angkat kepala. “Giler ke hape nak buat and faham benda ni dalam masa setengah jam jer ?
            “Tu jer masa yang tinggal.”
            “Huh ? prof fix two  hour for each meeting kot…
            “Yup ! Until ko waste satu setengah jam darinya.”
Pa’an senyap, tau salah diri. Pen laju dilarikan di atas kertas. Ad tenggelam dengan paperworknya. Setengah jam lebih berlalu, tetiba fonsel Adriyana menghasilkan vibrate. Fonsel didalam duffel bag di capai, mata laju melihat ke skrin fonsel, ‘patutla…dah lambat !’ segala benda diatas meja yang miliknya disumbat sepantas mungkin ke dalam duffel bag, lappy dimasukkan ke dalam tote bag. Kaki diatur menghala ke pintu keluar.
Pa’an tercengang bak kena sampuk dengan langsuyar dengan reaksi spontan dan drastik si Ad.
Tujuh saat kemudian…
Muncul kelibat Adriyana yang tergesa-gesa berjalan ke arah si Pa’an.
            Seikat kertas dihulur kepada Pa’an, “Koleksi soalan past year as latihan ko.Then she lost sight of him. Hampir tujuh minit Pa’an dalam keadaan beku… Perlahan kepala digeleng, nafas dihela. Sungguh la a very freaky girl !

Serasa tak hampir jejak tanah Adriyana berlari menuju ke blok discussion room dari library yang jaraknya ala-ala padang jarak padang terkukur. Sesampainya dalam jarak dua meter dari pintu bilik, kaki dibreak pantas, nafas ditarik sedalamnya dan dihembus kuat.. ‘Kalau la Watson Yambek tengok aku pecut sebegini mau nyer beliau nangis berlagu-lagu ! Ha..ha..ha..’ Ad ketuk kepala sesaat, ramble…again ! Perlahan pintu kayu didepannya dikuak.
            “LATE !” jerit seorang insan.
Aku la…sabaq je la…seb bek jantungku sihat walafiat…’ spontan Ad mengumam. “Assalamuallaikum.” Perlahan kaki mula menapak masuk, kerusi dihujung meja ditarik, lappy terus di ‘on’kan, muka still kosong tanpa riak hatta  tuan suara yang menjerit tadi dah terbeliak mata gaya cik rimau yang kelaparan melihatkan aksi spontan si Ad. ‘Macam tak biasa’
Lima minit berlalu... Ba’im still tak berubah riak dengan tangannya masih mencekak pinggang, manakala si Ad santai dengan muka kosong sambil dok menggendeng meja menunggu lappynya loading. Bebudak team senyap tak berkutik, hanya menunggu perang yang bakal tercetus.
Budak Ad ni memang la nak kena ! Selamba tapir jer dia tayang muka ais dia tu, aku punyer la bergaya ala bapak tiri ni nak bagi dia cuak. Tapi gayanya sikit pun tak tergugat ! Bahkan diri ini dipandangnya  sebelah mata pun idak ! Memang la haru ini budak !
            “Ko per kes lambat ?” Ba’im mengalah.
            “Sesat !
            “Hah… sengal ke hape dah sem last pun still lost !”
            “Dahnyer nak sesat…mana la aku tau. Kalau tak tak de nyer aku sesat.”
            “Ko cakap bahasa ape ni ? Aku luku kepala karang baru tau !” Ba’im dah start bengang.
            “Ingat kepala aku tak bayar zakat ke…” gumam Ad rendah.
            “Menjawab je keje !
            “Dah ko tanya…haruslah jawab. Moral in communication.
            “Ad !
Senyap. Tahu Ba’im punya kesabaran dah berjaya diganggu gugat. Ad senyum dalam hati, tak de la susah sangat nak buat mamat ni bengang.
            “Cam ner progress paperwork untuk seminar ? Dah masuk stage mana ?
            “Final stage.”
            “What ?” serentak sekalian makhluk yang berada di dalam bilik itu bersuara. Ba’im yang terkejut sama cepat-cepat cover diri. Otak duk cerna ayat si Ad ‘Tak kan minah ni buat lawak ? Known pemilik gelaran yang bernama ‘Ad’ sangat lah mustahil dia make a joke saat-saat sebegini. Ba’im pandang Ad, ‘riak muka still sama, tak de tanda and sebarang kesan tuk detect kesahihan ayat yang keluar dari mulutnya.’
            Ad malas nak buat ulasan yang membazirkan kauntiti liurnya. “Bak ko punyer thumbdrive. Peruntukan tuk aku print out paper ni dah tersalah transfer ke account makhluk yang tak bernama kot, tabung kebajikan aku dah kering, so ko settle sendiri la part tu.” Tembak Ad laju.
Ba’im kalih kepala kearah Natasya. “Ko transfer kat makhluk mana duit tabung ?
Muka Tasya dah cuak. Badan tetiba menggigil, kepala digaru berulang. “Ermm…”
            “What ?
            “Aku tak tau.” Laju Tasya menjawab dek terkejut dengan tengkingan Ba’im.
            “Alasan yang langsung tak boleh diterima akal. Benda ni under your responsibility ! Ko just boleh bagi reason tak tahu ?
            “Chop !” sampuk Ad laju. “Before korang sambung sidang perbahasan parlimen ni, tolong bagi aku thumdrive sebelum aku blah !

No comments:

Post a Comment