Thursday, June 2, 2011

...i'M not a stOry tEller...i'm jUst a storyLean daT's full wIth raMble...


Bab7

Okey class that’s all for today. See you in the  next class” ucapan penutup dari Encik Adam.
Laju tangannya menyumbat buku dan segala perkakas alat tulisnya ke dalam tote bag. Jam ditangan kiri dilirik sekilas, pantas kaki laju dilarikan menuju ke kafe.
            “Lambat !...” serbu Fia dan Mia serentak.
Ad tayang sengih 3 inci. “Sori. En.Adam lambat end up.”
            “Jom order !” semangat Fia.
            “Ad…ko punyer research dengan prof. Laila dah settle belum ?” terjenguk Mia mengendap telinga si Ad dibalik tudungnya, tuk make sure telinganya tak tersumbat.
            “Belom…boleh la diklasifikasikan ‘in progress’. Awat ?
            “Nothing. Tak nampak ko bertapa kat lib pun. So ingat dah settle la.” Sengih Mia.
            “Bonget tul la ko Mia !” Fia ketuk bahu kiri Mia sedas. “Memang la ko tak nampak si Ad bertapa kat lib, sebab ko pun tak pernah jejak kaki kat tanah jajahan lib tu ! Tanah jajahan shopping complex tu la tempat ko selalu bertapa…
Mia dah tarik muncung ‘duck’nya. Fia sengih kemenangan. Ad tarik lappy keluar dari tote begnya, butang ‘on’ ditekan. Fail hitam disebelahnya, dibelek pantas. Volume iPodnya dikuatkan mengatasi bingit yang melanda kafe.
Masing-masing tenggelam dengan aktiviti sendiri, tanpa menghiraukan kebingitan keadaan sekeliling.

“Excuse me !” serentak kerusi ditarik, dan telah pun selamat diduduki.
Dua buah kepala terangkat. “Ek enaaa…pe ke spesis kerek sangat mamat nie ! Main aci taram jer…” Mia jungkit kening kat Fia.
            “Waalaikumussalam sedara ! Boleh kami bantu ?” Fia senyum sesopan receptionist kat hotel. Mia dah tahan gelak. Ad still statik, tangannya laju berlari diatas papan keyboard, dengan mata yang tertala pada skrin.
            Pa’an sengih dalam hati. ‘Hishh, minah dua ekor ni…langgar daulat betul ! Sesuka ati jer tembak aku. Padahal aku dah tayang muka sehabis kerek dah ni. Yang budak lagi sekor ni langsung tak beriak ! Tak kan lost kat tengah-tengah kafe ni kot…dah ler gayanya tersangatlah the old-fashioned plus skematik giler !
“Who’s Adriyana?” soal Pa’an direct.
            “Ek enaa…berlagak tak hengat mamat ni ! Harap muka jer macho, attitude failed dowh !” rungut Fia perlahan manakala jarinya spontan menunding ke arah mak cik kafe dengan muka habis yakin.
            “Huh ?” Pa’an tayang muka peeved.
            “Excuse me ! I’m not making a joke la sis… If ko says that person is Adriyana, she not worthy to be my tutor, ever !”
Tubuh dipeluk sebelum dia terus menyambung bebelannya... “Poor prof Amir…aku rasa he was a bit senile. Waste my time !” tanpa beragak Pa’an dah angkat punggungnya nak blah.
Fia dah telan liur. Matanya menghantar isyarat meminta pertolongan Mia. Mia tayang muka blurrr
            “Ad !” jerit Fia kuat betul-betul ditepi telinga Ad. Tindakan reflexnya, akibat terlampau cuak.
Pa’an toleh pandang ke arah Adriyana. ‘No reaction. Still statik. Budak ni ke ?
Tak kan pekak kot.” Telah Pa’an jahat.
Mia membaling getah pemadam, tepat mendarat diatas lappy Adriyana.
            “Huh ?” Ad panggung kepala.
Tiga bijik mata statik memandang ke arahnya.
            Mia tunding jari kat Pa’an. “Tuu…
Ad toleh kekanannya tiga saat, earphone dilurut ke bahu, then dia pandang Mia balik. “Apesal ? tukang mintak order ke ? Bukan ko dah order ke ?” Ad blur.
Huh, sengal giler budak skema nie ! Ada ke aku yang handsome giler ni di katanyer tukang ambik order…sungguh la mendatangkan kemarahan aku !’
 Fia dan Mia yang tadinya tercengang, terus bantai gelak.
            “Aku Pa’an ! Your student to-be.”
            “Prof Amir ?
            “Yup !
            “Okie.
Kepala Mia dan Fia sekejap ke kanan dan ke kiri, asyik dok pandang si Ad and si Pa’an. Sungguh la dua-duanya ais-cold heart ! Ada gak lawan si Ad, finallynya. Gaya cakap pun dah sebijik ! Hailla…suratan atau kebetulan kah ?
            “So ?” Pa’an jungkit kening.
            “What ?...” Ad tak kalah, kedua-dua keningnya dinaikkan.
Pa’an ketuk cap dikepalanya. ‘Payah tul minah skema ni ! Macam mana la prof. Amir boleh pilih minah ni jadik tutor aku ! Ingat acara sambung ayat ke hape…
            “Miss tutor, my first lesson please….
            “Huh…” kalut Ad carik schedule.
Pa’an menyelesakan posisi duduknya. Meja makan yang bulat itu diketuk-ketuk dengan jejarinya. Matanya liar mengusya keadaan disekeliling kafe. Mia dan Fia still tak berkutik, asyik memerhatikan dua makhluk dihadapan mereka, gaya sebijik macam tengah layan movie kat panggung.
Mati ko Ad ! Kepala dah rasa berasap, sel-sel otaknya seakan-akan dah numb. Haillloh, cam ner boleh termiss pandang benda ni Ad ! Masak tul !’  Nafas ditarik…
            “Mana ko punyer guidelines project ?” senada Ad tanya si Pa’an.
            “Do I need that ?” dengan gaya riak Pa’an balas balik. Mukanya ditala ke luar kafe.
            “Ingat nak buat projek 2+2, 2x5 ke, yang nak men aci taram jer !” sinikal Ad balas balik.
            “ As tutor that’s your responsible …”
            “Dah cam gitu baik aku jer yang buat projek tu !” sungguh la aku rasa macam nak smackdown jer budak ‘pan’ nih !
Pa’an kerling sekilas kearah muka Adriyana, still tak terlukis sebarang emosi. Aura suara jer cold semacam! ‘Not bad dia punyer temper !’ goreng Pa’an….
            “Okey, my mistake. Anyway, in this case ko also wrong Miss tutor…”
Adriyana buat sardine jer.
            “As tutor ko should inform aku what to do. Seem like to remember about first meeting pun ko failed ! So don’t just put the blame on me. In fact we are same.”
            “So ? Ade aku kesah ? Ingat aku baby-sitter ko ke ? Bro…ko punyer sound so chill la !”
Pa’an tercengang. ‘ Terbaik minah ni smash aku !’ Fia dan Mia terlopong sakan

No comments:

Post a Comment