Monday, May 16, 2011

Damsel

Sedar tidak sedar, dah hampir tiga bulan berlalu. Akif dah pun berlepas ke Australia, Papa pasrah jer. Amna dah selamat menduduki SPMnya, dan Nadira masih lagi kat Mesir meneruskan perjuangannya dalam jurusan Medic. Dan Alhamdulillah, dia sekarang dah bergelar Puan Farah Ilyani isteri kepada Megat Lokman…
            “Assalamualaikum sayang…” tubuh isterinya dipeluk dari belakang.
Ilyani terkejut. “Waalaikumusalam…bila abang sampai?”
            “Dekat dua puluh minit dah… Syok jer tengok luar, skodeng mamat handsome eh?”
Pinggang suaminya dicubit geram. “Tak de makna, bukannya boleh kawen empat pun.” Lokman tergelak.
            “How are you today?”
            “More fine…”
Lokman tarik senyum. “Buat pe jer?”
            “Cuci mata…”
Telinga Ilyani digigitnya. “Abang!”
            “Main-main lagi…”
Ilyani gelak. “Kemas rumah and masak jer…”
            “Tu jer?” perlahan suaranya berbisik lembut ke telinga Ilyani.
            “…baru habis baca surah An-Nisa’…”
            “Good gurl!” pipi isterinya dicium.
            “Busuk la…”
            “Baru nak komplen? Dari tadi lagi abang peluk…”
Kedua-duanya tergelak. Pelukan dipinggang isterinya dieratkan, mereka sama-sama menikmati keheningan suasana senja yang sedang berlabuh.


Selesai satu chapter dihabiskannya, In’syi menggeliat merenggangkan sendi-sendi yang dah bersimpul. Matanya dipejam celikkan. Tetiba tetingkap YMnya berkelip.

kh@lish: hai sweetheart ! <big hug>

stuffYnunu: Assalamualaikum ya ahli kubur… <dork>

kh@lish: Giler sengal Nunu! Insaf jap <loser> Waalaikumusalam warahmatuallahiwabarakatuh...

stuffYnunu: <rolling on the floor> pe hal sibuk bom ym orang ni <raised eyebrow>

kh@lish: saja buat pasal… Nah! <kiss>

stuffYnunu: bukan Along memang seirama senada ke dengan pasal tu…<puke>!

kh@lish: <laughing> sampai hati…<crying> orang missing gilak sama dia <frown>

stuffYnunu: <rolling on the floor> circuit cut!

kh@lish: <broken heart> sihat?

stuffYnunu: <rolling on the floor> Along baru kena reject dengan minah mata sepet ke? <thumbs up>

kh@lish: <laughing> not my taste! Ma ada call Along…

stuffYnunu: berlagak! Why?

kh@lish: of course!<smug> Ma tak de call Nunu ke?

stuffYnunu: <silly> tak pun. <raised eyebrow>

kh@lish: <big grin> nothing la. Summer ni balik tak?
………………………………………….
Buzzz….

‘Sape lak menyemak ni!’

‘Pop!’

dIbaKawaIi: In’syi !! <big hug>

‘Lerr…cik kak ni ghupernyer!’
……………………………………………..
Kh@lish- Buzzz !!

‘Ishk, sabo la!’ In’syi garu kening.

stuffYnunu: tak. Kirim salam Ma,Pa. Nah! <big hug> I’m off <loser> Assalamualliakum.
……………………………………………….
 dIbaKawaIi: <raised eyebrow>

stuffYnunu: Assalamualaikum…<big hug>

dIbaKawaIi: <blushing> Waalaikumusalam…lama giler tak chit chat ngan ko!

stuffYnunu: <laughing> sesame…

dIbaKawaii: balik tak summer ni?

stuffYnunu: tak. Ko?

dIbaKawaIi: ingat aku anak datuk ke nak balik tiap-tiap summer…<frown>

stuffYnunu: <rolling on the floor> dah tu sape suh bangkit isu tu… bukan ko cucu datuk Hamid <big grin>

dIbaKawaIi: <rolling on the floor> aku dah tergolek weii!

stuffYnunu: <laughing> uid! Aku de kelas ni. got to go. Catch you later. Assalamualaikum…

dIbaKawaIi: <thumbs up> waalaikumusalam…

stuffYnunu: I’m off <loser>

dIbaKawaIi: <wave>

stuffYnunu is now offlined.

‘Ishk laju betul minah ni…’ kepala dah tergeleng. Bibir mula tarik sengih tanpa sedar.

“Uan, malam ni ada party kat rumah Albert. Jom!”
            “Oraite!”
            “Ko jangan lupa lak…”
            “Ok, bro…”


“Wey, si Tina tu dah lama minat ko kot!”
Akif jungkit kening.
            “Yang pakai dress merah…” Roslan memuncungkan mulutnya kearah Tina.
Mata Akif terarah kearah yang ditunjukkan. Pandangannya hanya sekilas, mata kembali menala ke tengah-tengah ruang rumah Albert yang dipenuhi dengan teman-teman seuniversitinya yang kini sedang menari rancak.
            “Anak Tan Sri tu…rugi beb ko tak rembat!” Roslan menyucuk.
            “Uan tak campur la benda ni. Ko ni…” kepala Roslan ditolak Iqbal.
            “Saje je nak test!” Roslan ketawa.
            “Bukan ko yang mengidam ke bro…cakap straight la, tak payah nak koner-koner…”
Mereka ketawa serentak. Masing-masing mula hanyut dengan keseronokan arak yang diteguk.

Empat tahun berlalu…
Dibalik tirai bilik Pengarah Urusan di tingkat tujuh belas, Uan masih lagi sibuk dengan plan projeknya.
Pintu biliknya diketuk dan dikuak dari luar.
            “Lunch jom…”
Jam tangan dikerlingnya. Nafas dihela panjang.
            “Rilex bro, jom melantak dulu…”
Fonsel yang tenggelam dibawah timbunan kertas dicapainya. “Jom!”

“In’syi!” serentak G-ha, Diba dan Dolly melaung.
Rahang bawahnya dah terjatuh. Matanya dipejam celikkan. “Korang? Bertiga? Pakatan Lexus ke…”
Ketiga-tiganya gelak. Tubuh In’syi diterkam ke dalam pelukan.
            “Uid! Lemas la…” pelukan terlerai. “Korang balik lagi awal dari aku eh?”
            “Ko kan fly lambat dua minggu dari kitorang. Of course la kitorang jejak tanah Melayu dulu…”
            “Gaya riak giler… Eh, chop!” ketiga-tiga sahabatnya dipandang penuh curiga.
            “…mana korang tau aku sampai hari ni?”
Dolly garu kepala, Diba dah sengih kerang dan G-ha dengan muka innocentnya.
            “G-ha?” tau akan kelemahan G-ha yang tak pandai menipu.
            “Serius aku tak tau. Dolly yang ajak…”
‘Ishk budak bendul ni!’ Dolly dah tersengih sumbing.
            “Dah…tak payah dok garu kepala. Sat gi gugur rambut lurus ko tu, bertambah kaya Pak Cik ‘Yu Nam’ tu…”
            “Haa! Sampai ati ko tak bagitau nak balik.” Diba tukar topik.
            “Dolly?”
            “…Along ko…”
‘Tak habis-habis nak dengki si Romeo ni!’    
            “Jom la, parents ko dah tunggu tu…”
            “Jap, aku nak ambik barang…”

“Pa, Ma!” dan dia tenggelam dalam pelukan kedua-duanya.
            “Aik, makin kurus je Pa tengok?”
In’syi sengih.
            “Diet la tu, konon-konon nak jaga body…” Irfan Khalish menyampuk.
            “Jom balik, dah lapo ni. Kak Temah masak pe?”
‘Aii, dia buat pekak badak nampak…’
            “Aah, dah lama si Temah tu tunggu. Ajak kawan-kawan kamu tu sekali…” Puan Irma mempelawa.

No comments:

Post a Comment