Monday, May 16, 2011

Damsel

Getaran fonsel dari duffel bagnya, memaksa dia memperlahankan langkah.
            “Yup?”
            “Where are you?”
            “Still walking…”
            “Where?”
            “Almost arrived...”
            “Hah? Sampai mana?”
            “Library la… Kenapa ni? Kalut semacam jer…”
            “Nunu!” tangan spontan menjarakkan fonsel dari telinganya. ‘Apsal semua orang yang kena campak dari tanah jajahan Malaysia suka menjerit di corong telefon…’ kepala dah tergeleng.
            “Along ni kenapa? Nunu dah lewat la ni…”
            “Hey, Along, Ma ngan Pa dah terpacak depan apartment Nunu ni!”
‘Omoo!’ dahinya spontan ditepuk.
            “Sumpah, Nunu tak hengat langsung…”
            “So?”
Kaki dah berhenti melangkah. ‘Nak patah balik ke? Waarghh, jauh aku jalan kaki kot! Tapi tak kan nak biarkan diorang beku depan pintu rumah aku, kalau si Romeo jer, no hal la... Haisyeh!”
            “Nunu?”
            “I will be back…” Klik.
Fonsel ditangannya dipandang lama. ‘Budak ni la!’
            “Haa, Nunu kat mana? Apa dia cakap?”
            “Dia on the road… Dia lupa yang kita sampai hari ni.”
Puan Irma dah geleng kepala. Encik Muhyidin dah tergelak.
            “Teruk perangai lupa dia tu…”
            “Tu la Ma…umur baru masuk dua puluh tahun. Ngalahkan Along yang masih muda ni!”
            “Iye la…kamu tu bila nak kawen?”
Irfan Khalish telan liur. ‘Haik pe sepsis soalan ni…silap setting tul!’
            “Kan muda lagi…relax la dulu…”
            “Muda apanya. Daddy kamu, umur dua puluh enam tahun dah kawen. Kamu pulak masih lagi merantau.”
            “Still ada dua tahun tu…” Irfan Khalish selamba.
Encik Muhyidin pecah gelak.
            “Awak ni…menyokong pulak!”
            “Biarla, dia cari pengalaman dulu. Nanti dah tua, dah tak larat nak merantau jauh-jauh.”
            “…pelik betul syarikat kamu ni. Tiap-tiap tahun kena campak…”
            “Aii, Ma sejak bila kamceng dengan Nunu ni, copy paste sebijik ayat si Nunu!” Puan Irma tergelak.
Irfan Khalish yang masih mahu menyakat mamanya terdiam, bila melihatkan In’syi yang dah tercungap-cungap bak tak cukup oksigen tuk bernafas.
            “Kenapa ni?” Pa dan Ma serentak menoleh.
            “Kamu kenapa Nunu? Bila sampai?” Puan Irma kerut dahi.
Kelima-lima jari kanannya spontan diangkat ke depan, gaya tahan dari kena rempuh lori.
            “Bagi dia tarik nafas dulu.” Encik Muhyidin menyampuk pantas.
Hampir lima minit bertungkus lumus menormalkan balik jantungnya, In’syi segera menyalami kedua-dua parentsnya tak dilupakan si romeo…
            “Kamu duduk berapa orang?” ralit Puan Irma memerhatikan apartment anaknya.
            “Empat orang, semua student Malaysia…”
            “Bagus la macam tu…”
            “Ma ngan Pa sihat? Macam mana dekat sana?”
            “Amboi…Ma ngan Pa jer? Tak nampak ke Along yang handsome kat sini…”
            “Eh, laaa…Along pun mai ka!” gaya muka terkejut habis.
            “Jadi…jadi la Nunu…” Irfan Khalish pasrah, fonsel ditangannya di alih tumpu. ‘Sabao je la!’
Selesai membancuh air kopi, dia kembali ke ruang tamu.
            “Ma kat sini berapa hari?”
            “Tiga, Pa dah nak kena balik. Dah lama tinggalkan syarikat…”
In’syi angguk. “Si romeo tu…”
            “Katanya tengah cuti…” Irfan Khalish buat-buat pekak.
            “Semendang jer cuti! Buat rugi jer ambik jadi pekerja…”
            “Dengki!”
In’syi cebik bibir.
 
Ilyani terus masuk apabila salamnya tak terjawab. Baru kaki hendak memijak anak tangga pertama, kelihatan Mak Mah mula menuruni anak tangga dari tingkat atas.
            “Kenapa kecoh tu?”
            “Ilya…elok la kamu dah balik. Papa ngan Mama mengamuk tu…”
Kaki dah mula berlari ke tingkat atas.
            “Papa?”
Tangan Tan Sri Faizal yang hampir meyentuh pipi Akif terhenti.
            “What’s wrong? Akif…”
            “I’m standing with my decision…” kaki mula mendaki anak tangga menuju ke biliknya. Seketika kedengaran hempasan pintu bilik.
            “Papa, kenapa? Ma?”
Tan Sri Faizal terduduk disofa.
            “Papa terjumpa offer letter from University of Melbourne…”
Ilyani mula faham kedudukan sebenar, punca kemarahan Papanya. ‘No wonder Papa mengamuk sakan…’
Ilyani mendaki anak tangga. Tombol pintu bilik Akif dipulasnya. ‘Naseb tak berkunci…’
            “Are you ok?”
Akif mencelikkan matanya sekilas, sebelum dipejamkannya kembali.
            “Rasanya tak terlambat untuk akak wish congrate for the offer that you get…”
Senyap.
            “…kalau tu yang Akif pilih, just go on. This is about your future, you deserve for it. Cuma a bit atrocious for Papa. You break your promise with him, and know you react like you never fault. It’s enough Akif…cukup la apa yang Akif dah buat kat Papa. Both of you make a mistake with each other. It’s not fair, when you just put all the blame to Papa…like just you a victim. Grow up…”
Nafas ditarik lembut.
“…lantak la Akif tak nak dengar or buat-buat pekak. Ni last akak cakap dengan Akif, and after this moment, you can feel great without my annoying voice. Kat sana, jaga diri elok-elok. Jangan lupa solat dan mengaji. If perlukan bantuan call jer akak…”
Akif masih statik dengan posisinya, sedikit pun tak beriak.
            “…don’t you want to congrate me?” Ilyani ketawa perlahan. “…like Akif pernah care pasal akak… Never mind.” perlahan dirinya bangkit dari duduk.
“Next month I will be married, insyaAllah. If akif rasa nak attend, my pleasure…” pintu bilik Akif tertutup rapat.

No comments:

Post a Comment