Friday, April 15, 2011

...i'M not a stOry tEller...i'm jUst a storyLean daT's full wIth raMble...


Bab1


Ad !!
 Laung Fia kuat ala-ala versi voldermot biler cinta beliau di reject.

Ad tetap statik dengan gaya bersila versi beku santainyer. Mata tengah melurut baris-baris ayat buku ditangan dengan otak bekerja keras mencerna bait-bait ayat. Roti jagung gardenia ditangan kanan dikunyah laju.

Pap!” bahunya ditepuk kuat.
          
            “Oh mak kau terbalik motor!”… spontan Ad termelatah.

Fia meledakkan gelak, siap dengan gaya roller costernya. “ Wei sejak kurun ke berapa lak mak kau naek motor nie?

Kelako tahap tak leh blah la kau ni Ad! Exterior dah sebijik cam Voldermot…tapi ghupenyer minah latah!” Fia dah tekan perut.
             
Ad still tak beriak. Kedudukanya yang agak condong dek penangan spank tapak tangan gergasi Fia ditegakkan balik. Mata terus ditala tepat ke muka Chinese look Fia. Sesaat, dua saat, menginjak ke seminit…
            
              “Wei! Kau pehal tengok aku gaye cam gitu?” Fia cuak.

Budak nie dah kena sampuk ke hape? Haisyeeh! Nak kena call ambulance, fire-brigade, or should policeman? Huh!! kebuntuan tahap kegabanan…
           
               Ad tarik sengih 7saat… “ Tau cuak!”
Yang sesedap hati lembu masak kicap buat lawak yang langsung tak kelakar saper suruh. Earphone ditarik dan disumbat ke telinga. Mata ditala kembali mengadap bukunya yang setebal 4 inci itu. Otak tengah transfer bait-bait lirik ‘Just a phase’ yang berdentum ditelinga kanan dan kirinya. Sila ditarik merenggangkan sendi-sendi  yang dah tersimpul.
           
               “Sori selori la dude!” Fia menjuihkan bibirnya dengan mata dikelip-kelipkan bak burung merak.

               “Lagipun dari tadi aku dok panggil kau. Kau buat dunno jer!  Punyer la merdu aku panggil nama kau, mendayu-dayu gitu…nak kata kau menyahut? HAREM! Toleh pon idak…tu yang aku terover react. Ghupenyer kau pakai benda alah tu! Buang tenaga jer…

Ek enaa la minah ni. Ingat lawa buat gaya gedik duck version tu. Hempuk karang…

              “Kau per kes tetiba jatuh dari langit nie? Tadi elok jer honeymoon kat bulan.” ‘Incubus’ memekak ditelinga.

Ishk minah myopic ni! Men aci shoot straight to the heart pulak! Rasa dah ala-ala bloodthirsty cam CSI lak! Bibir tarik sengih tanpa sedar.

Ad…..” suara dimerdukan gaya tengah audition depan Paul Moss.

Senyap.

Ad jangan la cam nie. Pasal tadi wanna say sorry a lot. Aku serius tak ingat kau ada sekali.” Dahinya diketuk berulang kali. “Sori kay…
            
            “Okie”…tutur Ad rendah.
           
           “Prof Amir carik kau. Dia nak kau jumpa dia a.s.a.p. Kau buat crime eh? Or… kau skandal dengan beliau?” Fia dah speechless tahap amazement.

Hailoh-la…sungguh la lawak  yang langsung tak ingenious! Ad menjulingkan mata. Dengan gerak spontan kepala ditoleh lipat black death kearah Fia. Keningnya dah knitted, curious! Otak dah catechism.

 “Disaster?” 

Bila jer dia cakap nak jumpa kau, aku rasa nak koma time tu gak. The earth gonna be shaking like earthquake! Habis jer dia nagged ntah pasai apa, terus aku cabut cari kau, untuk make sure kau bersiap sedia. Aku yakin kau boleh Ad!!” Fia berdiri tegak, tangan dikepal gaya habes patriotik kononya pembakar semangat tuk Ad.

Kau circuit cut ke hape?”  Ad nada seoktaf.

No comments:

Post a Comment