Wednesday, January 12, 2011

life ~

       Kadang-kadang bilamana direnungkan balik...
       hidup nie banyak yang s0ur then sweet....
       as comand ayat yang biasa kita dengar.."dats life"...
       cakap memang senang...
       but still tak leh nak selami tuan pnyer badan yang merasa...
kalo nak dipikir+dic0ngak+dihitung..
sampai bebiler p0n still tak akan ada skema jawapan yang perfect tuk soalan tu...
tapi..bila mana "sweet" datang menjenguk semua yang "sour" ter0s hilang..*heaven~*...
       benarlah...
       life ni tak de benda yang mudah....
       even dipikir balik, nak isi perut sendiri pun susah...

Bila mana kite dah rasa feel d0wn gegiler....
tapi benda+pr0b+relati0nship or what else tetap kite kena face.....
   but...sedar tak kite...
   DIA tetap ada+setia+dekat je dengan kite...
   bila mana orang sekeliling tak peduli even yang bergelar "sahabat"....
   bila mana jauh dari family.....
   bila mana akal dah tak leh nak control mind...
   bila mana rasa kecewa sangat-sangat, sampai dah tak leh nak hela nafas...sampai dah tak mampu nak bangkit...

Tipulah kalu ade yang kata hidup nie tak de masalah+hidup ni perfect+hidup ni mudah as t0uch and go...
        Kenapa msti ada rasa kecewa dengan apa yang berlaku...
        sedangkan kite tau...
        hakikat khidupan ini ibarat roda...
        ada ketikanya kite diatas dan ada ketikanya kite dibawah....
        kenapa kite suka memandang yang menyakitkan? yang menyedihkan? dan 
        yang mengecewakan?
        sedangkan kite ada pilihan untuk menentukannya.....
        kenapa harus kite mengadu pad yang tak sudi or buat-buat mendengar?
        sedangkan kita punya DIA.......

     Masa telah melemparkan aku pada malapetaka,
     hingga hatiku terasa bagai tertikam anak panah,
     hancur lebur hatiku hingga berkeping-keping,
     saat anak panah itu menghujam ke dadaku,
     tidak pernah kuingat lagi bencana itu!
     kerana bagiku itu semua tak bermanfaat. ~Al-Mutanabbi ~

Setiap tangisan akan berhujung dengan senyuman,
ketakutan akan berakhir dengan rasa aman,
kegelisahan akan sirna oleh kedamaian,
bilamana hati selalu mengingati DIA,
bilamana Al-Quran & Al-Hadis dijadikan panduan dan ped0man hdup.
     
      "Sesungguhnya sembahyangku, pengorbananku, hidup dan matiku...
      hanyalah untuk ALLAH s.w.t..tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian  
      alam". ~Al-An'am :6:162 ~


.....~We hear, we learn, and we obey, f0rgive us ya ALLAH...
               to you is the journey's ends ~ xD

No comments:

Post a Comment